latinica  ћирилица
27/10/2021 |  15:07 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

У Требињу масовна имунизација трећом дозом вакцине против вируса корона (ВИДЕО)

У свим Домовима здравља у Српској почела је вакцинација трећом, бустер дозом вакцине против корона вируса. Обебијеђене су довољне количине вакцина.

На подручју Требиња, спроведена је прва масовна имунизација трећом дозом, али проблем је недовољан проценат вакцинисаних првом и другом дозом.

Херцеговина и даље биљежи пораст броја новообољелих, само у Требињу седмично више од стотину лица.

И док је у Херцеговини мања заинтересованост за вакцинацију првом и другом дозом вакцине више од 400 Требињаца, углавном старијих од 65 година, није имало дилему око примања треће.

Прва масовна вакцинација бустер дозом Спутњика одвија се је без проблема.

Вакцинација трећом дозом је организована за оне грађане који су крајем марта ревакцинисани.

- У све Домове здравља допремљене су довољне колилине вакцине и на седмичном ниову иде испорука за Херцеговину - епидемиолог Институт за јавно здравство регионални центар источна Херцеговина Јулија Краљ.

- Фокус је на старијим лицима, онима који имају слабији иунитет и хроничне болести, а онда и онима који желе, а прошло је шест-осам мјесеци од имунизаицје - рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Док је ситуација са новозараженим на подручју Српске у благом смиривању, у Херцеговини је и даље веома сложена.

Седмични број обољелих већ једанаесту недјељу заредом је око стотину или више лица. Љекари апелују на становништво, посебно млађе да се вакцинишу.

- Могу без азазивања за Синофарм и Спутњик. За Фајзер се организују групе, и то може за дан - два - изјавила је епидемиолог Дома здравља Требиње Јелена Дурић.

Болнички капацитети у Српској су тренутно на трећини попуњености. Међутим, љекари упозоравају да се то врло брзо може промијенити.

Проблем, је објашњавају, што у оваквој ситуацији трпе хронични болесници који требају здравствену помоћ, а нису обољели од Ковида-19.

Они чекају прегледе и хоспитализацију. Одговорност према њима и себи, понављају, може се показати једноставно - вакцинацијом.