latinica  ћирилица
27/10/2021 |  15:49 ⇒ 19:41 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Узајамно признати сертификате о вакцинацији

Русија се залаже за израду процедуре за узајамно признавање докумената о вакцинацији против вируса корона са различитим земљама, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.
Владимир Путин (фото:@KremlinRussia_E) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (фото:@KremlinRussia_E)Фото: Тwitter

- Русија је посвећена стварном доприносу рјешавању проблема обезбјеђивања слободног и недискриминаторног приступа вакцинама против Ковида 19 за грађане свих држава. Залажемо се за развој процедуре узајамног признавања сертификата о вакцинацији - рекао је Путин у видео-обраћању учесницима Источноазијског самита.

Он је напоменуо да је без тога, у садашњим условима, готово немогуће несметано кретање грађана различитих земаља.

Руски лидер предложио је да се под покровитељством Источноазијског самита успостави регионални механизам сарадње у борби против пандемије.

Путин је навео да ће Русија ускоро представити конкретна разматрања у вези са тиме преко експерата.

Он је додао и да је Русија спремна да размијени искуства са заинтересованим странама о практичним питањима у борби против Ковида-19.

- Могли бисмо да проширимо програм обуке специјалиста-епидемиолога држава-чланица АСЕАН-а у Центру за проучавање биолошких безбједносних проблема у Владивостоку - примјетио је Путин.

Према Путиновој процјени, "источноазијски самити представљају добру прилику за дискусију о Азијско-пацифичком региону, мапирање начина за рјешавање најакутнијих проблема, развијање мјера за одржавање мира и стабилности и јачање узајамно корисне и вишеструке сарадње".

- Наш заједнички регион заиста је постао један од најдинамичнијих глобалних центара политичке, пословне и инвестиционе активности. При томе се суочава са озбиљним изазовима и пријетњама у области безбједности, економског и друштвеног развоја којима се у посљедње двије године додао и вирус корона - закључио је предсједник Русије.