latinica  ћирилица
27/10/2021 |  17:04 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Уставни суд Српске одбацио захтјев градоначелника Бањалуке (ВИДЕО)

Уставни суд Републике Српске одбацио је приједлог градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића за оцјењивање уставности и законитости Одлуке градске скупштине о једнократној новчаној помоћи запосленима у здравству на територији града.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Након ове одлуке Суда, скупштинска већина тражи да Град запосленима у здравству исплати по 500 марака.

На буџет града, који је усвојен у априлу, скупштинска већина уложила је два амандмана, који се односе на исплату по 500 марака једнократне помоћи породиљама и свим здравственим радницима на подручју града, што је и уврштено у буџет.

Међутим, на амандман о исплати помоћи здравственим радницима још у јуну градоначелник је уложио жалбу Уставном суду.

Тако су здравствени радници остали на чекању. Одлука Уставног суда даје им наду да ће им град у што скорије исплатити помоћ.

- Врло сам поносан као неко ко је заговарао ту политику, да тако нешто у складу са Законом се и исплати у што скоријем временском периоду. Када смо сада добили ову одлуку од ове институције то показује да смо радили у складу са Законом. Ја очекујем да се тако нешто и исплати и да неку фиктивну политику, као и сујету, оставимо по страни - поручио је предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић.

Здравствени радници за све што су поднијели као медицински професионалци на првој линији одбране од вируса корона, од избијања пандемије до данас - не смију да чекају на исплату своје накнаде, упозорава директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић.

Како да остваре право на новачну помоћ здравственим радницима објаснила је доктор Снежана Кутлешић Стевић, која је и одборник у Скупштини Града.

- Позивам све здравствене раднике на подручју града да ажуриране спискове доставе у Градску управу, па да би поступили по одлуци - поручила је Кутлешић Стевић.

Иако је одлука објављена на службеној страници Уставног суда, Станивуковић каже да ће о њој детаљније говорити тек када Одлуку добије у писменој форми.

- Било како било, ја вас молим и оно што је моја дужност и право, да проучимо шта пише и по питању правца подршке, што је мјера такве одлуке - изјавио је Станивуковић.

То што накнаде породиљама, дефинисане амндаманима од априла, још нису исплаћене, Станивуковић правда тиме што није урађен Правилник о исплати. То је за Клуб СНСД-а апсурдно.

- Овим Станивуковићевим потезом крше се одлуке Скупштине. То је уједно срамна и лоша порука којом су породиље понижене - поручио је шеф Клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић.

Одлуке Уставног суда Републике Српске требало би да се спроводе, а не додатно тумаче, како то каже градоначелник.

Како год, надати се да здравствени радници на исплату помоћи неће чекати још пола године.