latinica  ћирилица
27/10/2021 |  17:53 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Сарајево подиже спомен обиљежје на Казанима без навођења националног идентитета жртава (ВИДЕО)

Град Сарајево подићи ће спомен обиљежје на Казанима, у знак сјећања на цивиле убијене у прве двије године рата на том локалитету.
Казани - мјесто страдања Срба - Фото: илустрација
Казани - мјесто страдања СрбаФото: илустрација

На споменику неће писати да су жртве Срби, нити да су их убили припадници 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ, под командом Мушана Топаловића Цаца.

То је класичан покушај прикривања злочина над сарајевским Србима, упозорава Симо Тушевљак, инспектор Министарства унутрашњих послова Републике Српске за истраге ратних злочина.

На Казанима су убијене стотине Срба, а до сада их је идентификовано свега 17.

Да би прикрили трагове злочина, у јаму су убацивали креч и старе гуме, које су потом палили.

Спомен обиљежје на Казанима скрива националност жртава. Не казује ко су џелати, зашто и како су побијени.

На споменику неће писати да су жртве сарајевски Срби, а злочинци њихове комшије муслимани, припадници 10-брдске бригаде под командом Мушана Топаловића Цаце.

У његовој изради нису консултована удружења из Републике Српске. Да подрже испразни приједлог градоначелнице Сарајева Бењамине Карић, све то није сметало сарајевским одборницима, укључујући и шесторо оних који се изјашњавају као Срби.

- Ми смо вашим гласањем и овим приједлогом коначно донијели одлуку о подизању споменика на Казанима. Одмах по објављивању одлуке у Службеним новинама покренућемо активности, што значи да ћемо до краја године имати спомен обиљежје на Казанима - поручила је Карићева.

Први пут у свјетској историји џелат одлучује да подигне споменик својим жртвама, срамно и недопустиво, поготово јер се на тај начин покушава прикрити или минимизирати ратни злочин над сарајевским Србима, истиче Тушевљак који је годинама истраживао ратне злочине над сарајевским Србима.

Посебно, каже, боли број од свега 17 имена жртава, која ће бити исписана на споменику на Казанима.

- Ми располажемо са подацима да се ту ради о злочину над стотинама Срба који су само из једног дијела Сарајева одвођени и убијани на Казанима. Број 17 јесте само број идентификованих, а на стотине њих је неидентификованих који су завршили у Казанима. То није споменик Србима над којима је почињен злочин у Сарајеву већ споменик срамоте Сарајева - нагласио је Тушевљак.

- Ово је смишљена активност велико бошњачке политике да се прикаже да је било неких људи који су убијали неке људе, али не желе да кажу који су то људи, да је то регуларна формација бошњачке Армије, да је Мушан Топаловић велики идол младих Сарајлија, да га тетовирају на рамену, да пјевају пјесме о њему, да у сарајевском насељу Седреник има улица 10. брдске бригаде - рекао је предсједник Одбора за запштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Становници Сарајева српске националности хапшени су на улици или у становима, потом одвођени на обронке Требевића.

Ликвидрани су брутално, неријетко одсјецањем главе, њихова тијела бацана су у дубоки процјеп, звани Казани.

Тзв. уписнина за улазак у бригаду Мушана Топаловића Цаце било је убиство бар једног Србина.

Када је понестало Срба у Граду, Мушан и његови злочинци убијали су колеге из јединице, само зато што су Срби.

- Одвели су их на Богушевац на Казане. Прво су их изболи ножевима, па су га заклали, и њега и Бранислава, па су им онда одсјекли главе и бацили у провалију. Ја мислим да је то злочин над злочинима - рекао је Момчило Шалипу, отац убијеног Предрага Шалипура.

Сарајевски одборници одбили су приједлог Наше странке да се на споменику испише да су на Казанима по наредби команданта 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ Мушана Топаловића, убијени грађани и грађанке Сарајева, а да број жртава није коначан.

Иако се не наводи националност убијених, приједлог је једногласно одбијен јер се, како су рекли, "прља" часна улога тзв. Армије БиХ.

Индикативно да је одлука о споменику на Казанима услиједила само дан након што су припадници Удружења Зелених беретки одали почаст, како су рекли, команданту Цаци.