latinica  ћирилица
27/10/2021 |  18:23 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Словенија: Уводе се строже мјере како би био спријечен колапс система

Словеначка Влада одлучила је да због наглог погоршања епидемиолошке ситуације уведе оштрије рестриктивне мјере које ће ступити на снагу од понедјељка, 1. новембра, а не искључују се ни нове ако садашњи негативни трендови буду настављени.
Словенија, Љубљана - улице - Фото: Тwitter
Словенија, Љубљана - улицеФото: Тwitter

Од понедјељка сви ученици и студенти који се "самотестирају" како би могли на наставу, то ће убудуће, умјесто једном, морати да раде два пута седмично. Осим тога, чешћа редовна обавезна тестирања уводе се и у здравственим и социјалним установама, а маске ће морати да носе и вакцинисани ако су у контакту са другим особама.

Власници локала мораће да контролишу ковид пропуснице, а ако гости одбију да их покажу или не буду жељели да се идентификују, мораће им забранити улаз јер у противном сносе одговорност, речено је на конференцији за новинаре представника Владе Словеније.

- Епидемиолошка слика је лоша, идемо према најгорем стању у епидемији до сада - рекао је министар здравства Словеније Јанез Поклукар.

Према његовим ријечима, ако се стање не промијени и број хоспитализованих на интензивној њези због ковида 19 нарасте на 160 до 180 /тренутно их је 133/, то би значило и могуће затварање дијелова друштвеног живота.

Поклукар упозорава да је, уз тренд у којем се биљежи 3.000 или 4.000 случајева дневно, посљедњи тренутак да се "спријечи Бергамо и слом здравственог система".

Шеф стручног тима Владе Словеније за ковид 19 Матеја Логар навела је као могућу крајњу мјеру омогућавање рада и слободног кретања само вакцинисанима против ковида 19 или оним који су га пребољели и имају имунитет, а могуће је и увођење онлајн наставе или обавезно тестирање за све ученике и студенте.

Због тешке ситуације и прилива обољелих најављено је да ће за ковид пацијенте бити отворене још двије болнице, па ће их од наредне седмице бити 15, преносе медији.

Влада је саопштила да је у посљедња 24 сата регистровано 3.166 нових случајева, што је знатно повећање броја инфекција у односу на стање од прије седам дана, када их је забиљежено 2.145.

У словеначким болницама тренутно је 526 ковид пацијената, од којих су 133 на одјељењима за интензивну његу, док је за 24 часа од посљедица вируса корона преминуло девет лица, саопштило је Министарство здравства Словеније.