latinica  ћирилица
27/10/2021 |  18:40 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Посланици нису потврдили повреду виталног интереса; СДС и ПДП бојкотовали гласање (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске није подржала изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да је десет одлука Предсједништва, које су Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, усвојили прегласавањем, штетно по витални интерес Републике Српске.
НСРС о наметнутој Инцковој одлуци - Фото: РТРС
НСРС о наметнутој Инцковој одлуциФото: РТРС

Свих десет одлука на које је Додик уложио вето биће важеће, јер је на гласању изостала подршка двије трећине посланика.

То је први пут да је Додик покренуо процедуру заштите виталног ентитетског интереса, а да је изостала двотрећинска подршка.

Иако је српски члан Предсједништва у уводном излагању детаљно образложио сваку одлуку и због чега су оне штетне по интерес Српске, рекао да је Парламент Српске мјесто одлуке, те позвао посланике на јединство, то јединство је изостало. Док је ДНС све вријеме учествовао на засједању и гласао, СДС и ПДП су напустили засједање још током расправе, па нису ни били присутни у сали када се гласало.

Све ове тачке које су биле на сједници Предсједништва БиХ 18. октобра и на које је српски члан Милорад Додик ставио вето, поштујући закључке Народне скупштине о неодлучивању у Предсједништву су усвојене јер није било довољно руку у Народној скупштини.

Тако су прошле и оне које угрожавају витални интерес Српске. У сали када се гласало није било посланика опозиције предвођених СДС-ом и ПДП-ом.

Велики број одлука и закључака Предсједништва БиХ са сједнице 18. октобра, угрожава витални ентитетски интерес, рекао је српски члан Предсједништва Милорад Додик у уводонм излагању. У њима су уочени процедурални и матерИјални недостаци и заобилажење ентитетских нивоа власти и зато је, каже, гласао против.

Додик ни за отварање канцеларије Руске амбасаде у Бањалуци и давање агремана амбасадорима појединих земаља, није дао свој глас очекујући да ће о томе "за" гласати посланици у Парламенту Српске. Тиме је, каже, хтио омогућити да се одлучује у Народној скупштини Републике Српске, а не у Предсједништву БиХ.

Ово је требало да докаже да Република Српска није нижи ниво власти, поручује предсједница Жељка Цвијановић. То је и политичка и уставна снага парламента и Српске.

Посланици владајуће коалиције поручују да се без обзира на све одлучивањем о овим тачкама, манифестују и јачају одлуке српског члана Предсједништва БиХ и подсјећају да се одлучује о међународним уговорима.

СДС и ПДП још јуче су наговјештавали да би могли напустити скупштинску салу. Разлог о коме су говорили и данас између осталог, био је и термин одржавања сједнице правдајући то немогућношћу да припреме расправу.

То је био само изговор опозицији сматрају у владајућој коалицији. Негласање о тачкама угрожавања виталног ентитетског интереса тврде подржали су бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ.

Не учествовање на Парламентарној скупштини БиХ јуче када се одлучивало о смјени министра одбране Сифета Поџића , премишљања да ли ће сутра присуствовати када се на Парламентарној скупштини посланицима обраћа незаконито изабрани високи представник Криситијан Шмит и ово данас то потврђује, сматра предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Посланици Коалиције Заједно за БиХ сматрају да ни у једној одлуци и заључку из Предсједништва БиХ, није било угрожавања интереса Српске. Да ли тако мисле и они који данас нису гласали.