latinica  ћирилица
27/10/2021 |  21:18 | Аутор: СРНА

Почели "Дани митрополита Амфилохија"

У крипти саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици вечерас је отворена духовно-културна манифестација "Дани митрополита Амфилохија", коју Митрополија црногорско-приморска организује поводом годишњице његовог упокојења.
Митрополит Јоаникије - Фото: СРНА
Митрополит ЈоаникијеФото: СРНА

Отварајући манифестацију његов насљедник на трону цетињских митрополита владика Јоаникије истакао је да је митрополит Амфилохије обиљежио протекло вријеме и да је његово дјело "свима видљиво, сигурно не баш у цјелини".

- Такве личности имају ту судбину да их савременици, поред све њихове монументалности и видљивости, не могу нити видјети нити схватити у потпуности. Протоком времена поједине ријечи великих људи, а нарочито после њиховог упокојења, добијају посебан значај. И покољења откривају значај и њихових дјела, и њихових ријечи и завјештања - рекао је владика Јоаникије.

Он је додао да такав таленат и такав дар може само Господ својом промислом и својом љубављу да дарује народу, као што је несумњиво Господ дао митрополита Амфилохија Црној Гори.

- Да обнови Црну Гору, да је врати Његошу, Светом Сави, Светом Петру Цетињском. Да је врати оним вриједностима које је она кроз сву своју историју његовала, за које је живјела и с којима је она постала позната - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је навео да се блаженопочивши митрополит Амфилохије показао као велика личност, као велики дух у више праваца и дјелатности.

- Прије свега као теолог, као пастир, као мудрац, као књижевник, као градитељ, као обновитељ. Али смо се за ову прилику углавном усмјерили на то да се каже по која ријеч, а о томе ће се говорити и убудуће, о њему као теологу, као философу - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је нагласио да жели пуни успјех ове веома значајне духовне и културне манифестације и изразио наду да ће се она наставити и наредних година.

У оквиру вечерашњег програма о блаженопочившем митрополиту Амфилохију говорили су теолози Драгомир Сандо и Андреј Јефтић са Богословског факултета у Београду, као и Микоња Кнежевић с Филозофског факултета у Приштини.

"Дани митрополита Амфилохија" биће завршени 5. новембра, када ће у манастиру Стањевићи бити промовисан пројекат његове библиотеке и истраживачко-научног центра, који ће бити везан за овај манастир коме је он и завјештао своју библиотеку.