latinica  ћирилица
27/10/2021 |  22:00 | Аутор: СРНА

Човић: Додик није дестабилизирајући фактор у БиХ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је вечерас да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик није дестабилизирајући фактор у БиХ, истичући да је много изворишта неспоразума у БиХ и да се односи морају сагледати детаљније.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Када је у питању господин Додик, његов неуобичајен израз, може се некоме свидјети или не, али њега подржава највећи број представника српског народа у БиХ - рекао је Човић за ХРТ.

На питање да ли су његов јучерашњи састанак у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем и састанак Додика са хрватским предсједником Зораном Милановићем у Загребу заједничка иницијатива да се односи у БиХ промијене на боље, Човић је рекао да нема никакве координисане активности.

Човић каже да је његов радни ручак у Београду са предсједником Србије договорен прије мјесец дана како би мало садржајније разговарали, те да је на сличан начин Милановић позвао Додика.

- Разговарали смо о томе како стабилизовати ситуацију у БиХ у којој је најизраженија криза од Дејтонског споразума до данас. Чини ми се да разговори немају алтернативу и да ћемо морати још интензивније разговарати - рекао је Човић.

Он је навео да ће са предсједником Србије убрзо разговарати и лидер СДА Бакир Изетбеговић, који је већ разговарао са Милановићем.

- Разговори требају бити још динамичнији и да покушамо створити амбијент да профункционише власт и да ријешимо кључне реформске проблеме - додао је Човић.

Он је истакао да основа рјешења мора бити Устав БиХ, те да све оно што ће убудуће бити рађено мора бити у складу са успостављеним механизмом координације.