latinica  ћирилица
27/10/2021 |  22:52 | Аутор: СРНА

Линта: Бакир Изетбеговић није спреман да одбаци ратну политику оца Алије

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да предсједник СДА Бакир Изетбеговић није спреман да одбаци ратну политику свог оца Алије и да са Србијом успостави добре комшијске односе на бази међусобног поштовања и уважавања.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- Темељ за трајни мир у БиХ и региону јесте да Бошњаци прихвате истину да се у БиХ десио грађански рат, а не агресија, да није почињен геноцид већ да је злочина било на свим странама и они који су их починили морају да одговарају, као и да свим невиним жртвама, без обзира на националну и вјерску припадност, треба одати дужно поштовање - навео је Линта.

Он је оцијенио да је изјава Изетбеговића да људи, ако хоће мир, морају бити спремни на рат, пријетећа и ратнохушкачка, саопштено је из Савеза Срба из региона, чији је Линта предсједник.

- Потпуно је јасно да Изетбеговићева изјава о могућности избијања рата у БиХ није ништа ново и представља још напад на стабилност и Дејтонски мировни споразум. У питању је један од многих доказа да Бакир Изетбеговић и његови истомишљеници не одустају од ратне политике Алије Изетбеговића чији је циљ био протјеривање Срба и стварање унитарне БиХ под доминацијом Бошњака - рекао је Линта.

Он је додао да је очигледно да Изетбеговић не жели заједнички живот са Србима који би био заснован на равноправности два народа већ константно шири мржњу, подиже тензије и продубљује подјеле у БиХ.

- С друге стране, Бакир Изетбеговић настоји да агресивним изјавама поправи рејтинг међу Бошњацима и да међународној заједници шаље лажне поруке како Србија и Република Српска тобоже негирају територијани интегритет БиХ - истакао је Линта.

Он је навео да Изетбеговић дуго година води кампању сатанизације српског народа понављајући с времена на вријеме бруталне и безочне лажи и измишљотине да су Србија и Срби извршили агресију на БиХ, да су Срби починили геноцид у Сребреници и још седам општина у Крајини и Подрињу, да су Срби лош народ и склони убијању својих комшија муслимана и друге.

- Све наведено потврђује да Бакир Изетбеговић није спреман да одбаци ратну политику свог оца Алије и да са Србијом успостави добре комшијске односе на бази међусобног поштовања и уважавања - додао је Линта.