latinica  ћирилица
28/10/2021 |  08:01 ⇒ 11:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Ескобар у Конгресу о ангажману САД на западном Балкану

Специјални изасланик предсједника САД за западни Балкан Габриел Ескобар говориће данас у Одбору за спољне послове Представничког дома Конгреса о ангажману америчке администрације на западном Балкану.
Габријел Ескобар (Фото: Амбасада САД у Србији) -
Габријел Ескобар (Фото: Амбасада САД у Србији)

Ескобар учествује у сесији коју организује пододбор за Европу, енергетику, животну средину и високе технологије.

Тијело броји двадесет чланова од којих је једанаест из редова Демократске, а девет Републиканске партије.

Ескобар ће о америчкој политици према Балкану говорити у тренутку израженијих тензија у том региону, највише на релацији између Београда и Приштине, у Црној Гори, али и у БиХ, пише Глас Америке.

Уочи претреса Ескобар је у обраћању учесницима Једанаестог београдског безбједносног форума организованог у Србији преко видео линка поручио да "многи гледају на западни Балкан кроз призму деведесетих година, док Вашингтон то чини кроз призму 21. вијека".

- Жеља Сједињених Држава је да свих шест земаља региона постану чланице Европске уније. То су европске земље, међу којима су неке оствариле огроман напредак и њихово прикључење ЕУ не би представљало опасност за постојеће чланице Уније, већ велику прилику - рекао је Ескобар.

Као један од највећих изазова Ескобар је навео разговоре политичара о проблемима из деведесетих година, мада је, како је указао, требало одавно да буду ријешени.