latinica  ћирилица
28/10/2021 |  08:25 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

На дневном реду ПД ПС БиХ обраћање Шмита; Новаковић Бурсаћ: СНСД ће се понашти тако да у БиХ нема високог представника

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој је планирано да се посланицима обрати Кристијан Шмит, заказана је за данас.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да ће се ова странка понашати тако да у БиХ тренутно нема високог представника.

Она је за Независне новине изјавила да је једина тачка дневног реда обраћање високог представника и да она никада није чула за овакав дневни ред.

- Не може тачка дневног реда гласити обраћање и мислим да је, нажалост, господин Звиздић кренуо путем стварног омаловажавања Представничког дома почевши у уторак са одлуком проширеног Колегијума за коју проширени Колегијум опште нема надлежности. Проширени Колегијум је узурпирао право, које нема по Пословнику да одобри обраћање - појаснила је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, дозвољено је обраћање Шмиту у својству високог представника, а он то није, јер нема адекватну резолуцију Савјета безбједности која то потврђује.

- То је још једна девалвација како Предстваничког дома тако цијеле Парламентарне скупштине БиХ. Дакле, ово је врхунац. Зна се како се гости обраћају, уобичајена је то пракса али то никада нигдје није виђено као тачка дневног реда - истакла је Бурсаћева.

Посланик ПДП-а у Представничком дому Мира Пекић сматра преурањеним Шмитово обраћање и да би требало сачекати један период док се неке ствари не ријеше.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је јуче да обраћање Шмита у парламенту БиХ представља исмијавање једног конститутивног народа.