latinica  ћирилица
28/10/2021 |  08:55 | Аутор: sputniknews.com

Москва: Почели нерадни дани, раде само продавнице и достава

У Москви су данас почели "принудни нерадни дани" због ситуације са вирусом корона; неће радити ресторани, кафићи, објекти за забаву, продавнице одјеће, теретане, базени, библиотеке и многе друге установе.
Москва локдаун (фото:Sputnik / Алексей Куденко ) -
Москва локдаун (фото:Sputnik / Алексей Куденко )

Отворене ће бити само продавнице прехрамбених производа, апотеке, паркови и позоришта и музеји у које се може ући са QР кодовима.

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин раније је изјавио да се у главном граду Русије ситуација са Ковидом-19 развија по најгорем сценарију, да брзо расте број новозаражених, као и број тешких случајева.

С тим у вези, донијета је одлука да се врати низ ограничења због вируса корона. Како је раније објаснила замјеница градоначелника Анастасија Ракова, период од 11 дана изабран је јер покрива два периода инкубације делта соја Ковида-19, који од љета доминира у главном граду Русије и широм земље.

Тако је већ од 25. октобра пензионерима и хроничним болесницима наложено да поново буду у самоизолацији, а послодавци су обавезни да на даљину пребаце најмање 30 одсто запослених.

Од понедјељка је у бројним школама у Москви почео распуст.

Послије тога, након одлуке предсједника Русије Владимира Путина да се уведе режим нерадних дана од 1. до 7. новембра, Собјањин је донио указ о нерадним данима у Москви од 28. октобра до 7. новембра.

Градоначелник је увођење режима нерадних дана назвао принудном мјером која ће омогућити да се прекине ланац ширења вируса у граду.

Здравство

Током нерадних дана, све здравствене организације, укључујући и приватне, наставиће да пружају редовну медицинску помоћ. Истовремено, стоматолошке ординације ће обављати само хитне или ванредне интервенције.

При томе ће се наставити вакцинација против Ковида-19 и експресно тестирање у центрима државних служби и тржним центрима.

Тржни центри и услужне дјелатности

Током нерадних дана обустављен је рад предузећа и организација из области трговине, услуга, угоститељства, осим продаје лијекова, прехрамбених и других основних производа.

Козметички салони, спа и салони за масажу, соларијуми, сауне, спортски комплекси, фитнес клубови и базени такође неће радити између 28.октобра и 7. новембра. Неће радити ни организације за хемијско чишћење и прање веша и друге организације које пружају кућне услуге, као и сервиси за аутомобиле.

Ресторани и кафићи могу да раде испоруку готових јела. Није ограничен рад корпоративних угоститељских предузећа и ресторана у хотелима, под условом да приступ имају само њихови гости.

Културне установе

Позоришта и музеји ће током нерадних дана наставити да примају посјетиоце, али под условом да просторије не буду попуњене више од 50 одсто и уз примјену QР кодова и заштитних маски. Међутим, биоскопи, концертне дворане, објекти за забаву, библиотеке и циркуси биће затворени.

Неће се одржавати ни масовне културне, забавне, спортске, рекреативне и друге активности. Изузетак су догађаји који се одржавају одлуком државних органа или у договору са московским институцијама.

При томе ће становници, као и обично, моћи да шетају у парковима и на игралиштима. Ограничења ће важити за дјечије забавне центре и играонице затвореног типа, укључујући и у тржним центрима.

Повећана куповина

Уочи овог "принудног одмора", Руси су куповали храну, одјећу и козметику. Прилив купаца имали су и фризерски и козметички салони: мушкарци су пожурили да се ошишају, а жене да ураде маникир.

Грађани су се првенствено снабдијевали храном и стварима за дјецу. Такође је примјећено интересовање за стоне игре и претплата на онлајн биоскопе. Прије затварања тржних центара куповало се више одјеће и козметике, као и телефони, лаптопи, фенови за косу и кућни апарати.

Нагло је порасла и потражња за кућном обућом, храном за бебе и пеленама.

У Русији је до данас забиљежен 8.352.601 случај заразе вирусом корона, од тога је нових 36.582, што је нови максимум.

У сриједу су преминуле 1.123 особе, а од почетка пандемије 233.898.