latinica  ћирилица
28/10/2021 |  09:03 ⇒ 09:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Пољска о пресуди Европског суда: "То је узурпација и уцјена"

Пољска влада одбацила је пресуду Европског суда правде, према којој та земља мора платити милион евра дневно, сматрајући је уцјеном.

- ЕЦЈ потпуно занемарује и игнорише пољски Устав и пресуде Уставног суда - написао је замјеник министра правде Себастиан Калета на Твитеру.

Нагласио је да европски суд прекорачује своје овлашћења.

- То је још једна фаза у операцији да се Пољска лиши свог утицаја на политички систем наше земље, то је узурпација и уцјена - навео је Калета.

Највиши европски суд наредио је Пољској да плати милион евра дневно због дуготрајног спорења те земље с Европском унијом у вези с независности правосуђа.

Пресуда Европског суда правде услиједила је након што је извршни орган ЕУ, Европска комисија, затражила "финансијске казне" како би се обезбиједило пољско повиновање пресуди европског суда од јула.

Суд је саопштио да је казна неопходна у циљу избјегавања озбиљне и непоправљиве штете правном поретку Европске уније и вриједностима на којима је унија заснована, посебно владавини закона.

Европска комисија, која надзире поштовање европских закона, жели да суд са сједиштем у Луксембоургу наметне дневне казне Пољској док она не буде дјеловала на побољшању фукнционисања пољског Врховног суда и укине законе за које сматра да подривају независност правосуђа.

Главна тачка спорења је дициплинска комисија Врховног суда, тијело које владајућој странци даје овлашћења да дисцплинује судије у корист власти.

У јулу је Европски суд правде наредио укидање дисциплинске комисије, али она још функционише.

Пољски премијер Матеусз Моравиецки поручио је Европском парламенту прошле седмице да ће комисија бити укинута, али није дао прецизан временски оквир.

Посматрачи тврде да нацрт закона о укидању дисциплинске комисије још није уведен.

Чланице ЕУ годинама упозоравају на оно што сматрају кршењем демократских принципа у Пољској када је ријеч о независности правосуђа или о слободи медија.

Сукоб је поново избио почетком мјесеца када је пољски Уставни суд пресудио да пољски закони имају примат над европским у пољима у којима се двије стране сукобљавају. Моравиецки је затражио мишљење Уставог суда.