latinica  ћирилица
28/10/2021 |  09:13 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Ђајић: Превенција најбољи лијек, обавити преглед крвних судова врата и главе (ВИДЕО)

Интересовање грађана за бесплатне ултразвучне прегледе крвних судова главе и врата у Универзитетском клиничком центру Републике Српске је велико, а неуролози свакодневно прегледају знатан број пацијената.
Владо Ђајић - Фото: РТРС
Владо ЂајићФото: РТРС

Прегледи су почели у понедјељак у оквиру кампање коју спроводе Удружење неуролога Републике Српске и Универзитетски клинички центар Републике Српске, а с циљем подизања свијести о превенцији можданог удара.

Грађани ће све до 19. новембра моћи бесплатно и без упутнице обавити преглед крвних судова главе и врата у Клиници за неурологију УКЦ-а.

Број телефона за заказивање прегледа је 051/342-215 и активан је сваки радни дан у периоду од 9.00 до 18.00 часова.

Директор УКЦ-а Владо Ђајић подсјетио је да се сутра обиљежава Свјетски дан можданог удара, те да је веома важно што су грађани препознали значај обављања превентивног прегледа.

- Мождани удар је једно од најтежих обољења савременог човјека и налази се у врху узрока смрти. Настаје најчешће због зачепљења крвних судова врата и главе. У Републици Српској годишње од можданог удара оболи између четири и пет хиљада људи - рекао је Ђајић у Јутарњем програму РТРС-а.

Он је истакао да је превенција најбољи лијек, апелујући на грађане да обаве преглед крвних судова врата и главе.

Додао је да се у УКЦ-у свакодневно обави између 50 и 100 пацијената, од којих 20 до 30 имају озбиљне промјене на крвним судовима.

- За један дан заказали смо преглед крвних судова врата и главе за 800 пацијената, што до сада није забиљежено - рекао је Ђајић.