latinica  ћирилица
28/10/2021 |  11:59 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Поповић: Циљ захтјева Комисије - блокада градње ХЕ на Дрини

Правни експерт Витомир Поповић сматра да захтјев Комисије за концесије БиХ упућен Уставном суду БиХ за продужетак рока за рјешавање спора око надлежности за давања концесија за градњу три хидроелектране на Дрини има за циљ да блокира тај пројекат Србије и Републике Српске, те истиче да се иза свега крије "политичка ујдурма која нема везе са судовањем".
Витомир Поповић, предсједник Изворне Српске - Фото: РТРС
Витомир Поповић, предсједник Изворне СрпскеФото: РТРС

- То је став Бакира Изетбеговића и политичких структура из Федерације БиХ. Они не могу схватити да БиХ какава је била некада као република не постоји, већ постоје два равноправна ентитета и три констутивна народа. Док год они то не схвате, таквих проблема ће бити. Овдје је једна политичка ујдурма која нема везе са судовањем Уставног суда БиХ - рекао је Поповић Срни.

Он је навео да Комисија за концесије БиХ у овом случају не може ништа да уради, јер она може одлучивати у дијеловима гдје постоји њена надлежност, док се у овом случају ради о дијеловима вода Дрине на територији Републике Српске која није гранична линија.

- Та комисија враћа предмет Уставном суду БиХ, који ће покушати да измисли нешто ново и све је то у суштини губљење времена. Те хидроелектране које намјеравају градити Србија и Република Српска су добре не само за Србе са обје стране Дрине, него за све на овим просторима, па и за Европу - каже Поповић, који је и професор бањалучког Правног факултета.

БХТ објавио је, позивајући се на сазнања у Уставном суду БиХ, да је Комисија за концесије упутила Уставном суду БиХ приједлог за продужетак рока у рјешавању спора утврђивања надлежност за давање концесија.

Уставни суд БиХ раније је Комисији за концесије дао рок од три мјесеца да рјеши тај спор.

Ту одлуку Уставни суд БиХ донио је поступајући по захтјеву 24 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Српске око утврђивања надлежност за давање концесија за изградњу три хидроелектране на Дрни.

Република Српска је издала концесије за изградњу три хидроелектране на горњем току Дрине - Бук бијела, Паунци и Фоча.