latinica  ћирилица
28/10/2021 |  14:10 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Човић: Незамисливо укидање етничких префикса за домове народа

Лидер ХДЗ-а Драган Човић изјавио је након састанка са специјалним изаслаником САД за изборну реформу Метјуом Палмером и лидером СДА Бакиром ИЗетбеговићем, да је незамисливо укидање етничког префикса за домове народа.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Човић је, након састанка у Сарајеву на коме је било ријечи о политичкој ситуацији и измјенама Изборног закона, рекао да постоје два могућа рјешења којима би се омогућило право кандидовања свима, без обзира на етнички идентитет.

- Питање је било у ком правцу треба ићи што се тиче стране коју ја представљам, ја сам рекао да је то легитимно представљање. Постоје захтјеви. Ставио сам до знања да је Дом народа уставна категорија и како за то требају уставне промјене, али мислим да за то немамо снаге. Рекли су нам да се ми договоримо да ће представници ЕУ и САД подржати - истакао је Човић.

У изјави новинарима он је додао да нема "Филеовог модела".

- Индиректан избор је једно од рјешења, други приједлог су двије изборне јединице у ФБиХ које би постојале само на дан избора. Треће рјешење је да се иде према кантонима, али онда морају постојати пондери. Свако се може бирати. Разговарали смо само о ФБиХ - поручио је Човић.

Према његовим ријечима, незамисливо је укидање етничког префикса за домове народа.

- И о томе смо причали прије 15 година. Нисмо успјели. Можда ћемо поново. Али, то је брутална измјена Устава БиХ. Имамо дејтонски оквир док не дође нешто боље. Морамо се договорити. Тражио сам да они остану овдје док се не договоримо - закључио је Човић.