latinica  ћирилица
28/10/2021 |  14:23 | Аутор: СРНА

Нијемци затечени бројним поскупљењима

Њемачки потрошачи се суочавају с вишим цијенама робе у цијелом свијету, јер се све више компанија у највећој европској економији одлучује за преношење повећаних производних трошкова, потакнутих широко распрострањеним недостатком понуде и скоком цијена енергије.
Пиво - Фото: РТРС
ПивоФото: РТРС

Док овај развој помаже фирмама да побољшају корпоративне марже након шока због пандемије, потрошачи осјећају притисак виших цијена, што би могло наштетити потрошњи домаћинстава и на крају домаћој потражњи ако се раст плата не настави.

У свом најновијем истраживању пословног расположења, институт ИФО из Минхена је саопштио да свака друга индустријска компанија у Њемачкој већ планира да повећа цијене због сталних проблема са снабдијевањем, што је рекордно високо.

Инфлација потрошачких цијена, усклађена како би била упоредива са другим земљама еврозоне, убрзала се у септембру невиђеним темпом од 4,1 одсто на годишњем ниво, а очекује се да ће подаци који ће се објавити касније у четвртак показати даљи раст на 4,5 одсто у октобру.

За 2021. годину као цјелину, Влада очекује да национална стопа инфлације достигне три одсто, што је највиши ниво у скоро три деценије, прије него што се смањи на 2,2 одсто у 2022. и 1,7 одсто у 2023. години.

Захваљујући мјерама државне помоћи за ублажавање посљедица пандемије, Влада се нада да ће расположиви доходак потрошача ове године порасти за 2,5 одсто, а сљедеће за 3,8 одсто, што би могло помоћи стабилизацији домаће потражње упркос расту цијена.

Али за многе потрошаче, ипак се осјећа неуобичајено висока инфлација, уз све веће сумње да ће повећање цијена бити само привремено, како сугеришу централни банкари.

Највећа њемачка пивара, група Радебергер је навела да планира подићи цијене пива сљедећег прољећа у двије фазе и за угоститељску и за малопродајну индустрију, због растућих трошкова комуналних услуга, логистике и сировина.

Ова повећања трошкова се више не могу надокнадити једноставним повећањем ефикасности, рекао је портпарол компаније.

Барови, ресторани и хотели мораће да плаћају више за пиво од 1. фебруара, док ће се трговци пића и супермаркети суочити са поскупљењем од 1. маја.

Друге велике пиваре, укључујући Кромбахер и Велтинс, такође су најавиле планове за повећање цијена пива на прољеће.

У аутомобилском сектору, недостатак микрочипова и других електронских компоненти повећава трошкове, кочи производњу и омогућава произвођачима као што је БМВ да одобравају мање попусте од уобичајених.

Министар економије Петер Алтмајер рекао је представљајући Владине процјене за смањење раста да произвођачи аутомобила тренутно нису у могућности да произведу стотине хиљада аутомобила због недостатка полупроводника.

Оскудна понуда и ограничена производња значе да произвођачи аутомобила морају чинити мање уступака у погледу цијена када продају нове моделе и препродају возила на лизинг.

Аналитичари сматрају да БМВ и Мерцедес надокнађују велики дио изгубљеног волумена бољим миксом производа и вишим цијенама.

Друге њемачке компаније које планирају да пренесу веће трошкове сировина и енергије на клијенте су Нивеа, произвођач виљушкара Јунгхајнрих и стручњак за грађевинске материјале Хајделберг цемент.

Међу произвођачима производа широке потрошње, њемачка компанија за спортску одјећу Пума је саопштила да би проблеми у ланцу снабдијевања, праћени вишим трошковима сировина, могли довести до већих цијена у другој половини 2022. године.

Краткорочно, проблеми у ланцу снабдијевања могли би довести до празних полица у трговинама уочи божићне сезоне, упозорио је извршни директор Пуме Борн Гулден.

- Рекао сам својој жени - ако желиш да купиш божићне поклоне, купи их одмах - истакао је он.