latinica  ћирилица
28/10/2021 |  14:31 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Српска остварила преко четири милијарде долара спољнотрговинске размјене

Република Српска је за девет мјесеци ове године остварила скоро 4,38 милијарди долара спољнотрговинске размјене са иностранством, док је покривеност увоза извозом била 79,7 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Спољнотрговинска размјена - Фото: РТРС
Спољнотрговинска размјенаФото: РТРС

Вриједност оствареног извоза у посматраном периоду била је 1,94 милијарде долара, а увоза око 2,44 милијарди долара.

Остварени извоз за девет мјесеци је већи за 38,5 одсто, а увоза је већи за 30,1 одсто у односу на исти период прошле године.

Највећи обим спољнотрговинске размјене од 740,5 милиона долара Српска је остварила са Србијом, затим са Италијом од нешто преко 635 милиона долара.

Српска је за девет мјесеци у спољнотрговинском пословању са ЕУ остварила извоз од 1,426 милијарди долара или више за скоро 40 одсто, те увоз од 1,409 милијарди долара или више за 32,6 одсто него у истом периоду прошле године.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да се добри показатељи спољнотрговинске размјене Српске настављају и у овом периоду, а који се односе на суфицит у пословању са ЕУ као најзначајнијем партнеру, те висок проценат покривености увоза извозом.

Према њеним ријечима, изазови који у скором времену могу имати утицај на спољнотрговинско пословање је постојећа енергетка криза и кретање цијена енергената, инфлаторна кретања посебно у земљама трговинским партнерима Српској и фиксан курс евра за КМ што по дефиницији одговара више увозу него извозу.