latinica  ћирилица
28/10/2021 |  15:11 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Додик о сједници Представничког дома: Обично дружење - БиХ нема високог представника (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је данашња сједница Представничког дома ПС БиХ обично дружење које су смислили они који сматрају да им је Кристијан Шмит од користи, прије свега Бошњаци, а Хрвати, вјероватно, из неког практичног разлога.

- Бошњаци очекују да ће он урадити све што они желе, донијети неке прописе и законе. Хрвати очекују да ће бити ријешен њихов проблем како би били равноправно заступљени - констатовао је Додик.

Додик је истакао да Шмит нема никакав дипломатски статус и да БиХ нема високог представника.

Замолио је Савјет безбједности УН да никога више не именују за високог представника, јер га БиХ нема ни сада и да је то добра вијест.

Додик је да на нивоу БиХ не може донијети ниједан закључак који би био обавезујући за Републику Српску.

- У том погледу јуче у парламенту требала је да остане манифестација скупштинског јединства у вези са односом према одлукама, али данашња сједница може се сматрати као догађај који треба да допринесе већој свијести о томе - рекао је он.

Додик је захвалио опозиционим странкама из Републике Српске које нису присуствовале данашњој сједници Представничког дома ПС БиХ.

- Желим да се захвалим опозицији која се на примјеран начин односи према одлуци Народне скупштине Републике Српске да Кристијан Шмит није високи представник и да му се на тај начин не може дати никакав значај - рекао је Додик.

Напоменуо је да се у задње вријеме на разне начине покушава да дође до сусрета између Шмита и некога из Републике Српске, вјероватно, у наивној и спекулативној намјери да би требало то да значи неко његово признање.

- Међутим, од тога нема ништа. Народна скупштина је рекла да то не постоји. Високи представник не постоји у БиХ и то је само допринијело општој конфузији која влада у БиХ - указао је Додик.

Додик је оцијенио да је дегутантно када неки Американци или Европљани дођу и причају о владавини права.

Он је рекао да је владавина права стриктно поштивање одредаба Устава, а онда се покаже да у континуитету четири странца - високи представник у прошлости и три странца, судије у Уставном суду БиХ, направе у БиХ потпуну дезорганизацију.