latinica  ћирилица
28/10/2021 |  18:27 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Мостар: Прослава празника изазвала буру у градском парламенту

На сједници Градског вијећа Мостара данас је покренуто питање зашто је укинута манифестација "Зимски град" и промијењен назив у Адвент и дочек Нове године и зашто је скраћен рок одржавања тако да нису обухваћени православни празници као ранијих година.

Члан Вијећа Наташа Јекић питала је градоначелника Марија Кордића зашто је то учињено, те навела да јој се са овим питањем обратило више удружења и институција које су раније учествовале у манифестацији "Зимски град" која је била културног, едукативног и хуманитарног карактера, те била доступна свим грађанима.

"Зимски град" заједно са Адвентом и дочеком Нове године био је идеалан пројекат који организује град Мостар и укључивао је све сегменте заједништва у овом граду - навела је Јекићева.

Она је напоменула да овогодишња манифестација траје 17 дана, док је ранијих година "Зимски град" трајао и до 36 дана.

- С обзиром на то да ову манифестацију финансирају грађани Мостара и да је као таква уврштена и у буџет, мислим да назив треба вратити - поручила је Јекићева.

Градоначелник Мостара Марио Кордић каже да "не жели никоме ништа да узме".

- С вама ћу подијелити моју идеју која је узроковала да у називу буде само Адвент, без намјере да промијеним ишта друго, већ да ствари почнемо називати правим именом - истакао је Кордић.

Он је рекао да су разговарали "што би Адвенту додавали нешто друго да би сви били задовољни".

- Недавна југословенска историја нас је научила да гдје смо год пробали правити сурогате и подилазити неким стварима, да то није добро завршило, а да тамо гдје смо испоштовали једни друге и ствари називали правим именима да нам је добро ишло. С обзиром на то да у овом граду живе три или четири конфесије, различити народи да свако испоштује један другог, тако да сутра Рамазан нећемо звати "Љетним градом" - навео је Кордић.

Он је замолио чланове Вијећа да не додају или да не увлаче "причу којој није мјесто".

- Ја очекујем да на том сајму пошаљемо поруку мира, толеранције, да се дружимо, да нам се дјеца друже. Тако да буде и на другим празницима. То је идеја. Добар је пут да ствари називамо правим именом-  навео је Кордић.

Он је додао да очекује подршку од свих.

- Што се тиче трајања, видим да православци замјерају да сам њима украо Божић. Хајдемо одвојити вјеру од нечега што се зове догађај који се организује свугдје у западном свијету, а сви смо у идеји да гајимо западњачку традицију. Идеја је била да скратимо како бисмо добили на квалитету. Да нашој дјеци приуштимо лијепи догађај који ће додати димензију заједништва - навео је Кордић.

Потпредсједник Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић рекао је да градоначелнику неће моћи помоћи у овоме што тражи.

- Као што је католички Божић 25. децембра, имамо и православни Божић 7. јануара. Када сви заједно прославимо католички Божић, славићемо и Нову годину и православни Божић и све празник како буду долазили - рекао је Миливојевић.

Он је додао да је његов приједлог да се називу Адвент дода и "Зимски град" и да се трајање манифестације "Адвент-Зимски град" продужи до 9. јануара.

- Да овај вјерски, туристички, културни догађај буде доживљен као заједнички и као догађај сваког грађанина Мостара - истакао је Миливојевић.

На конференцији за новинаре више новинара је реаговало након обраћања градоначелника, наводећи да је Градска управа промијенила име и развалила једину заједничку манифестацију уочи дочека Нове године.

Новинари су нагласили да никоме не смета назив Адвент и да се чињенице не изврћу, као и да би манифестација требала бити продужена до православних празника, као и претходних година.

Градска управа Мостара 14. октобра објавила је јавни позив за предлагање забавног програма у оквиру манифестације "Адвент у Мостару 2021. и Дочек Нове 2022. на отвореном", којим позива сва физичка и права лица из БиХ да дају своје приједлоге.

Програм обиљежавања и прославе божићних и новогодишњих празника завршава се 2. јануара и траје свега 15 дана, док је до сада била пракса да се зимски празници обиљежавају од 30 до 40 дана.

Срби у Мостару као православни народ Божић прослављају 7. јануара, а божићне празнике све до 14. јануара.