latinica  ћирилица
28/10/2021 |  18:36 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Палмер у Сарајеву; Додик: У БиХ није предвиђено да владају странци (ВИДЕО)

Од посјете специјалног изасланика САД за изборну реформу Метјуа Палмера БиХ, Милорад Додик каже да не очекује ништа.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Палмер је задужен само за Изборни закон, а то је, подсјећа, надлежност која је отета од ентитета и међу првима пребачена на ниво БиХ.

Палмер, који је у Сарајево дошао на нову рунду разговора о изборној реформи са лидерима политичких странака, током дана састао се са Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем.

Није овдје предвиђено да владају странци, него Устав, изјавио је Милорад Додик уочи састанка са Метјуом Палмером, специјалним изаслаником Сједињених држава, задуженим за Изборни закон. То је једна од надлежности која је међу првима пренесена са ентитета на БиХ, у покушају да се изгради држава, наводи Додик.

- И док не вратимо те ствари као основне на ниво онога што јесте, политички односи у БиХ неће имати никакво кретање, само застоје. Не очекујем ништа, право да кажем. Палмер је познато име, али колико знам, он је редукован само на једно питање и око тог једног питања редукован је више на сам однос између Муслимана и Хрвата да дођу до неког рјешења. Са становишта изборног процеса, закона, можемо да причамо, све остало је само дио куртоазије и ништа - истакао је Додик.

Бакир Изетбеговић наводи да "пробосанска страна није она преко које ће се ићи линијом мањег отпора". Он је изјавио да је на састанку с Палмером утврђена спремност међународне заједнице да се озбиљно разговара с Додиком и Човићем, и да се тражи средње рјешење.

- Оно што смо имали у Палмеровим најавама јесте да ће договори ићи на рачун уступака пробосанских страна у БиХ, а ја сам успио да им докажем да пробосанска страна неће бити линија мањег отпора, него линија тврђег отпора. Мораће се наћи компромис у којем ће све четири стране морати направити уступак - сматра Палмер.

Лидер ХДЗ-а, након састанка с Палмером, каже да постоје два могућа рјешења којима би се омогућило право кандидовања свима, без обзира на етнички идентитет.

За Драгана Човића, укидање етничког предзнака за домове народа је незамисливо.

- И о томе смо причали прије 15 година. Нисмо успјели. Можда ћемо поново. Данас то није мала промјена Устава, то је брутална измјена Устава. Како ћете у Дому народа избрисати клуб Хрвата, Бошњака, Срба, реците ми? Како ћете их назвати? Први, дрги, трећи, четврти? Нека неко каже - рекао је Човић.

За разлику од Човића, али и српске стране, Метју Палмер поновио је став Сједињених Држава, које се залажу за брисање етничког предзнака чланова Предсједништва БиХ. Истакао је да нису потребне пријетње САД и Европске уније, јер је већ превише лоших исхода ако се подјеле продубе и БиХ не буде напредовала на европском путу.