latinica  ћирилица
28/10/2021 |  21:38 ⇒ 29/10/2021 | 10:23 | Аутор: РТРС

Лукач: Нека престану плашити грађане - народу је доста рата (ВИДЕО)

Неодоговорне изјаве појединих политичара који призивају рат, морају бити санкционисане, зато што уносе немир свим народима у БиХ, рекао је Драган Лукач, министар МУП-а Републике Српске, у интервјуу за Печат.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

- У Републици Српској то нико није рекао, и драго ми је због тога. А, они који то желе нек изаберу двије планине, Игман или Мањачу, и нека ратују за своје идеје, али сигуран сам да их неће бити више од неколико стотина. Нека престану плашити грађане. Овом народу је доста рата - нагласио је Лукач.

Истакао је да треба да престану приче о рату.

- Нико не може ратом да условљава мир. Нико не може да туђим синовима пријети било коме и ратује. Ако је и један политичар спреман у овом трентуку да каже да је спреман да пошаље свога сина да ратује, нека изађе и то каже јавно - истака је Лукач.

Он је додао да су ратнохушкачке изјаве питање за Тужилаштво БиХ, али и грађане који би требали да такве неодговорне појединце казне на изборима.  

- Нема правог разлога за бригу. Нико нема више претензија да отме некоме територију, или да прошири своју границу. И ово територије што нам је остало, сваки дан је све празније. Ко ће сада помјерати границу и гинути. Нажалост, има неодговорних појединаца, али немају снагу да поведу овај народ у неку ратну авантуру - наглашава Лукач.

О томе да рат није опција Лукач говори и из свог искуства, када је са 22 године стао на браник отаџбине.

- Имамо искуство из протеклог рата који није никоме ништа није добро донио. Не знам ни једног политичара из ратног доба, а да му је син био учесник рата. На свим примјерима које имамо из нашег искуства, та генерација политичара  је гурнула младе људе, зашто и сада да дозволимо да послије хиљаде мртвих, стотине хиљада расељених, исти или неки нови политичари шаљу младе људе да гину. Ко то може да дозволи? А сигурно ако би неко гинуо за те луде идеје, да би њихови синови поново били на сигурном. Зато не смијемо дозволити такав сценарио - јасно је поручио Лукач.

МУП Републике Српске недавно је добио два хеликоптера из Русије, и према Лукачевим наводима Српска може одговорити свим безбједоносним изазовима.

- Дигли смо нашу опремљеност и обученост на много виши ниво, него што је то било прије 10 година. Добићемо и трећи хеликоптер у јануару, а поред МУП-а користиће се за све елементарне непогоде, гдје можемо помоћи нашим грађанима, као и у медицинске сврхе за превоз болесника - наводи Лукач.

Поручио је да се поред одржавања мира и безбједности МУП Српске ухавтио у коштац и са организованим криминалом.

- Имали смо велики број акција у пресјецању нарко мафије, јер знате да је ово веома честа рута за путеве дроге прама западној Европи. Наставићемо и даље да радимо са окружењом. Имамо одличну сарадњу са МУП-ом Србије, Словеније, потом Црне Горе. У Српској смо укључени у сва дешавања која се тичу борбе против организованог криминалитета, и биће и у наредном периоду великих акција, али о томе ћемо причати када дође вријеме - поручио је Лукач.

Доста је било приче и о сукобу Лукача са српским чланом Предсједништва Милорадом Додиком на сједници Владе Српске. Према његовим ријечима, никаквог сукоба није било, већ се само разматрао најбољи модалитет за посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске.  

- Било је приче о путним исправама, личним картама, саобраћајним дозволама. Није било никаквог сукоба, разговарали смо да морамо да размишљамо на који начин ћемо да користимо документа. Не можемо спријечити наше грађане да слободно путују. Немамо намјеру да закључамо Републику Српску, на тај начин спријечили би и промет робе и нанијели би штету Српској. Али све ће то бити предмет расправе у Парламенту и сигурно никоме није у интересу да наноси штету грађанима Републике Српске. Не смијемо направити било какав вакум по том питању - нагласио је Лукач.

Лукач се за крај осврнуо и на протеклу сједницу НСРС, те бојкот СДС-а и ПДП-а.

- Сви учесници имају право да изнесу своје мишљење, и то није спорно. Зна често доћи до варница, али ту је руководство НСРС које мора то на вријеме да заустави и врати дијалог на актулену тачку. Први пут се десило да није била двотрећинска подршка. Зашто су то урадили, мораће да одговоре и грађанима Републике Српске, а вјерујем да ће их казнити на изборима, јер то су људи који нису спремни да дигну руке за интересе Републике Српске - поручио је Лукач.