latinica  ћирилица
29/10/2021 |  13:38 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Додик-Човић: Конститутивни народи морају имати легитимне представнике (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је легитимно право сваког народа да изабере своје политичке представнике, те да је то полазна и завршна тачка кретања кроз изборни и било који други процес.
Милорад Додик и Драган Човић -
Милорад Додик и Драган Човић

- Желимо да афирмишемо нешто што је у суштини саме БиХ, а то је видљивост конститутивних народа у погледу њиховог представљања на било ком нивоу и права на легитиман избор. Не разумијем зашто се у ФБиХ већ 20 година један базични однос не прихвата и уграђује - рекао је Додик након састанка делегације СНСД-а и коалиционих партнера са делегацијом ХДЗ-а који је одржан Источном Сарајеву.

Додик сматра да се "ради о растућем муслиманско-бошњачком национализму који продукује потребу да се други ставе у тежи и незахвалнији положај - у овом случају хрватски народ".

Додаје да се тако само губи вријеме, јер то не доноси никакву добробит ниједном народу.

- Чини ми се да има много бесмисленог, у смислу да ће неко неког преварити и ставити у подређен положај. Ми данас нисмо разговарали о било чему што би бошњачки народ ставило у подређен положај или деградирајућу позицију у односу на друга два народа, те тако не желимо ту позицију за себе - рекао је Додик и додао да је данашњи састанак био успјешан.

Додик је нагласио да ће, уколико се на нивоу БиХ не ријеши проблем везан за комплетан сектор избора, укључујући и ЦИК који је, како је рекао, изабран нетранспарентно и нелегитимно, ући у процес у којем БиХ не може рачунати на смиривање политичких разлика изражених у виду конфликта о сваком питању.

Делегацију ХДЗ-а предводио је лидер странке Драган Човић који је рекао да са СНСД-ом и коалиционим партнерима имају заједнички став о већини питања те да ће интензивни разговори бити настављени.

Човић је истакао да се БиХ налази у преозбиљној кризи и да треба учинити све да се осигура мир, јер мир нема алтернативу. Додао је да преговорима треба отклонити све препреке за нормално функционисање.

Када је ријеч о Изборном закону, Човић је пренио заједнички став да се мора осигурати основа да конститутивни народи буду легитимно представљени тамо гдје то Устав предвиђа.