latinica  ћирилица
29/10/2021 |  14:40 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Српска упутила Извјештај СБ УН: Потврђена пуна посвећеност Дејтонском споразуму

Влада Републике Српске усвојила је 26. Извјештај Савјету безбједности Уједињених нација који je, у име Републике Српске као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, генералном секретару УН и земљама чланицама Савјета безбједности, упутио предсједник Владе Радован Вишковић.
Влада Републике Српске - Фото: Тwitter
Влада Републике СрпскеФото: Тwitter

Овај извјештај односи се на период мај-октобар 2021. године и у њему, као и у својим досадашњим извјештајима, Влада Републике Српске изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, а у циљу разјашњавања својих становишта члановима Савјета безбједности и међународне заједнице, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

- Извјештајем Република Српска поново потврђује своју пуну посвећеност Дејтонском мировном споразуму, укључујући Устав БиХ, као и наставку напретка БиХ на путу регионалних и европских интеграција. Република Српска у потпуности поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ. Република Српска такође инсистира да други у БиХ и у иностранству поштују и спроводе слово Дејтонског споразума - наводи се у саопштењу.

Извјештај у уводном дијелу наглашава да супротно запаљивим оптужбама какве упућују поједине странке, које никад нису ни вјеровале да Република Српска треба уживати аутономију прописану и гарантовану Дејтонским споразумом, поступак израде и усвајања прописа који је у току у Републици Српској представља очување и заштиту њених уставних права, а не "разградњу" било којих "реформи".

Наводи се да се ниједан од ранијих аката било ког високог представника или било ког органа власти у БиХ, а којим су прекршена уставна права ентитета или конститутивних народа, не може оправдано сматрати реформом.

- Република Српска, у настојању да БиХ учини стабилнијом и успјешнијом, заправо исправља раније злоупотребе јер је изгубила наду да ће оне бити исправљене у Сарајеву - истиче се у саопштењу.

У првом дијелу Извјештаја потврђује се посвећеност Републике Српске Дејтонском споразуму и наглашава да је дејтонска формула децентрализованог равноправног управљања једини легитиман и одржив темељ на ком се може изградити успјешна БиХ.

Други дио Извјештаја наглашава се да, у предстојећем времену, ништа није важније за стабилност и напредак БиХ од поштовања и очувања владавине права у земљи.

- Постизање тог циља значајно је отежано кад највиши званичници и институције у БиХ игноришу Устав, а утицајни припадници међународне заједнице у опхођењу према Републици Српској и БиХ са цинизмом игноришу основна начела правичног поступка и међународног права. Такви потези одређених припадника међународне заједнице говоре више од ријечи, па се с правом поставља питање да ли се њихове политике ослањају на владавину права или на владавину силе - наведено је у другом дијелу.

У трећем дијелу овог извјештаја образлаже се чврст правни и уставни основ за активности које Република Српска разматра у циљу очувања њених права у складу са Уставом БиХ, у вези са сагласношћу датом на међуентитетске споразуме и са законима које су, супротно Уставу БиХ, наметали високи представници. Споразуми којима су ентитети дали сагласност да ентитетске надлежности повјере институцијама БиХ нису измијенили, нити би могли измијенити, основну уставну структуру БиХ јер немају нити једно обиљежје уставних амандмана.

Коначно, будући да Дејтонски споразум већ више од 25 година омогућава мирно и стабилно окружење у БиХ, од изузетног је значаја да га све стране потписнице и сви остали чланови међународне заједнице поштују и придржавају се његових темељних принципа. Унутрашњи политички проблеми у БиХ могу се ријешити само путем унутрашњег дијалога, уз пуно уважавање дејтонске структуре и принципа, а што је наведено у посљедњем дијелу 26. Извјештаја Републике Српске Савјету безбједности Уједиљених нација.

Текст Извјештаја доступан је на интернет страници Владе Републике Српске.