latinica  ћирилица
29/10/2021 |  17:26 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Додик: Српска не угрожава БиХ и њене уставне надлежности (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да су представници странака на власти у Републици Српској информисали представника Министарства спољних послова САД задуженог за изборну реформу у БиХ Метјуа Палмера и директора при Европској служби за спољне послове Ангелину Ајхорст да поштују територијални интегритет и суверенитет БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Ово је била прилика да ми из Републике Српске кажемо да поштујемо територијални интегритет и сувертнитет БиХ и да то није упитно - рекао је Додик.

Истакао је да ниједан план не садржи нешто томе слично да угрози територијални интегритет.

- Поштујемо и међународни суверенитет, али једнако тражимо да се поштује суверенитет Републике Српске - рекао је Додик.

- Мислим да је било важно да Палмеру и Ајхорстовој предочимо нека наша виђења и то смо учинили - истакао је он и додао да они нису препрека томе.

Очекујемо да `бијели дим` дође из Сарајева. Што Федерација БиХ договори, ми ћемо подржати - додао је Додик.

Додик је поновио је да Српска не узима ништа од надлежности које БиХ припадају по Уставу, али да има право и да ће вратити надлежности које су јој узете и пренесене на БиХ.

Потврдио је да странке владајуће коалиције у Српској остају при ставу да члана Предсједништва из Републике Српске треба бирати директно, при чему треба да постоји и одредба да се бира српски представник у Предсједништву БиХ, као што у ФБиХ треба да се бира бошњачки и хрватски представник.

Он је поновио да бивши високи представник Валентин Инцко није имао право да наметне закон на крају свог мандата.