latinica  ћирилица
30/10/2021 |  09:08 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Странке из Сарајева са међународним савезницима подривају суверенитет БиХ (ВИДЕО)

Политичке партије са сједиштем у Сарајеву и њихови међународни савезници подривају суверенитет и уставни поредак БиХ, наводи се у 26. Извјештају Републике Српске Савјету безбједности УН.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

У првом дијелу извјештаја под називом "Република Српска подржава БиХ каква је предвиђена Дејтонским мировним споразумом" наводи се да се суверенитет подрива подршком колонијалистичкој владавини странаца у БиХ и урушавањем уставне подјеле надлежности између нивоа БиХ и ентитета.

Извјештај прецизира да Република Српска досљедно поштује правни оквир, права и обавезе прописане Дејтонским споразумом - укључујући и оне које утврђује Устав БиХ.

У тексту се истиче да Српска досљедно инсистира на томе да и остале стране и свједоци споразума чине исто, уз поштовање не само територијалног интегритета БиХ, већ и аутономије два ентитета која чине БиХ, као и права конститутивних народа која су гарантована Уставом БиХ.

У Извјештају се наглашава да Република Српска ни на који начин не доводи у питање територијални интегритет БиХ, нити јој одузима надлежности које су Уставом додијељене институцијама на нивоу БиХ.

Супротно наводима појединих критичара, Српска нема план за отцјепљење од БиХ, порука је Извјештаја.

У тексту се појашњава да Српска има пуно право да захтијева да све стране унутар и изван БиХ поштују уставну структуру успостављену Дејтонским споразумом и, сходно тој уставној структури, владавину права.

У Извјештају који је Савјету безбједности УН упутила Влада Републике Српске наглашава се да ће Српска наставити да штити своја права у складу са Уставом БиХ, и то политичким и правним средствима.

- Све планиране одлуке и активности Владе и Народне скупштине Републике Српске у потпуности су у складу са условима Дејтонског споразума и предузимају се управо са циљем њиховог досљедног спровођења - наводи се у Извјештају.

Влада Српске појашњава да оптужбе да Република Српска поступа супротно Дејтонском споразуму представљају бесмислене провокације упућене са намјером даљег подстицања кризе и оправдавања призивања додатног, све погубнијег страног уплитања у унутрашња питања БиХ.

Извјештај указује на то да би БиХ, иако је данас нефункционална, могла бити изузетно функционална ако би јој било омогућено да примјењује Устав БиХ.

У тексту се додаје да Дејтонски споразум представља оквир за одрживу БиХ јер уважава етничку и историјску реалност БиХ.

- Устав БиХ усаглашен у Дејтону, очувао је мир и стабилност у БиХ толико дуго јер је скројен према политичкој и историјској реалности БиХ, коју чине три народа чији се припадници прибојавају доминације једног или друга два - наведено је је у првом дијелу Извјештаја.

У том документу се истиче да Дејтонски споразум уважава и темељно људско право на самоопредјељење народа, које представља општеприхваћени, основни принцип међународног права.

Из Владе Републике Српске појашњавају да Устав БиХ отјелотворује принцип самоопредјељења народа успостављањем децентрализованог система власти са два аутономна ентитета и механизмима заштите интереса сваког конститутивног народа понаособ.

- Разрушавање децентрализованог система БиХ и других механизама заштите конститутивних народа крши право тих народа на самоопредјељење, које је гарантовано и заштићено Уставом БиХ - додаје се у тексту.

Извјештај наглашава да приједлози који игноришу осјетљиву историју и комплексан национални састав БиХ у корист нереалне и утопистичке визије унификоване и централизоване државе, представљају или циничан покушај обезбјеђења надмоћи бошњачкој већини или будаласти тријумф наде над искуством.

Влада Републике Српске указује да су од закључења Дејтонског споразума, многи високи представници поступали незаконито, попут колонијалних намјесника агресивно настојећи да крајње децентрализовану земљу каква је прописана Уставом БиХ, замијене унитарном државом која је била ратни циљ бошњачке војске.

Током година високи представници су, путем правно бесмислених одлука и присиле, испунили добар дио тог плана, успоставивши гомилу нових институција на нивоу БиХ, формираних супротно подјели власти утврђеној Уставом БиХ, наводи се у извјештају.

У тексту се напомиње да Уставни суд БиХ, под контролом двоје бошњачких и троје страних судија, пружа бланко подршку диктатима високог представника и користи сваку прилику да ослаби уставом гарантовану аутономију ентитета.

Извјештај истиче да ни све наведено не задовољава политичко Сарајево.

У Извјештају се наводи и да утврђена платформа најутицајније бошњачке политичке странке, СДА, захтијева потпуно укидање дејтонске структуре - укључујући ентитете и механизме заштите конститутивних народа - с циљем стварања унитарне државе која би била под искључивом контролом само једног конститутивног народа - Бошњака.

- Све активности и политике званичника СДА, у свим институцијама БиХ, агресивно теже постизању наведеног циља кроз систематично развлашћивање ентитета и редуковање учешћа Хрвата и Срба у политичком и грађанском животу БиХ - додаје се у извјештају.

У тексту се прецизира да је актуелна криза у БиХ проузрокована или погоршана одступањима од Дејтона, те да стране које настављају да за нефункционалност БиХ окривљују поједине политичаре или дејтонски устав тиме стварност изврћу наглавачке.

Главни узрок дисфункционалности БиХ није заоштрена реторика или структура дејтонске формуле, већ упорно одбијање СДА да прихвати и придржава се дејтонских одредби које конститутивним народима налажу равноправност у вршењу власти, истиче се у Извјештају.

- Нажалост, неуставна централизација надлежности, коју су произвеле незаконите одлуке и присила високих представника, урушила је дејтонски концепт - закључак је Владе Српске.

У извјештају се напомиње да узрок дисфункционалности БиХ није Устав БиХ, него неуставна централизација власти која је највећи извор честих спорења и застоја који су обиљежили институције на нивоу БиХ.