latinica  ћирилица
30/10/2021 |  13:02 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Грајфа одликовао њемачки предсједник

Угледни израелски историчар Гидеон Грајф, који је и предсједавајући Независне међународне комисије за истраживање страдања народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, у новембру ће добити посебно одликовање њемачког предсједника Франка Валтера Штајнмајера, потврђено је из Канцеларије предсједника Њемачке.
Гидеон Грајф - Фото: РТРС
Гидеон ГрајфФото: РТРС

Њемачки орден - Крст за посебне заслуге Грајфу ће бити уручен у Израелу.

- У току су припреме на организацији церемоније уручења која ће бити одржана у Тел Авиву - речено је "Ал џазири" из Канцеларије предсједника Њемачке.

У образложењу се наводи да је Грајф, који је потомак њемачких Јевреја који су преживјели прогон у вријеме нацизма, својим дјелом овјековјечио допринос ове заједнице израелској култури.

- У своме истраживању, које се фокусира на историју логора за истребљење Аушвиц-Биркенау, Грајф даје врхунски допринос када се говори о Холокаусту - наводе из Канцеларије предсједника Њемачке.

Из Канцеларије истичу да је на основу својих достигнућа Грајф изабран да добије ово специјално признање њемачког федералног предсједника.

Грајф је израелски историчар и стручњак за историју Холокауста.

Он је и предсједавајући Независне међународне комисије за истраживање страдања народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године коју је Влада Републике Српске конституисала у марту 2019. године.