latinica  ћирилица
30/10/2021 |  22:02 | Аутор: РТС

Вучић: Повећавамо минималну зараду

Председник Србије Александар Вучић рекао је за Б92 да су одлучили да минимална зарада у наредној години од 1. јануара буде повећана за 9,4 одсто и износиће 35.025 динара, а плате ће расти у јавном сектору између 7 и 8 одсто. Најавио је исплату једнократне помоћи од 30 евра и повећање пензија.
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC)Фото: ТАНЈУГ

Вучић је најавио раст плата у идућој години од 7 до 8 одсто у јавном сектору, повећање минималне зараде за 9,4 одсто, а пензија за 5,5 процената. Казао је да су јавне финансије добре и да то омогућава да плате од 1. јануара расту између 7 и 8 одсто у јавном сектору.

Према његовим речима просечни раст плата биће 7,40 одсто, за здравствене раднике, и то за све, као и за припаднике војске и радника у социјалној сфери раст ће бити 8 одсто.

Минималац ће, додао је, износити 35.025 динара.

- Пензије ћемо увећати, по формули коју смо направили, а приближавамо се повећању плата. Пензије ће идуће године бити повећане за 5,5 одсто - објаснио је он. Казао је да ће они који имају пензију 60.000 динара, добиће за 3.300 више, а они који имају 30.000 добиће 31.750 динара.

Такође је подсјетио да ће сви пензионери крајем фебруада добити помоћ од 20.000 динара.

- То значи, укупно, повећање од 11,6 одсто, а биће још подршке за пензионере током идуће године - најавио је он.

Настоји да пензије расту сваке године

Рекао је да се настоји да се ухвати тренд да пензије расту сваке године, и да се пензионерима покаже пажња једнократним давањима.

Казао је да је једина социјална категорија пензија пољопривредна. Рекао је да ће о даљим давањима одлучити крајем марта или априла када буде видео стање финансија.

Указао је да очекује да ће већ у јануару просјечна плата у Србији бити 610 евра, а Министарство финансија прогнозира и 618 евра.

- У Београду просјечна плата биће 760 евра, што није много, али није ни мало, имајући у виду да је била 425 евра, а у Србији 329 евра - нагласио је Вучић.

Вучић је казао да од раста зависе и раст плата и раст пензија, а Србија ће имати ове године раст од 7,5 одсто, чиме је задовољан.

Рекао је да ће бити неколико земаља са вишом стопом раста, а то су оне земље које су имале прошле године раст од минус 15, а ми смо имали раст од минус 0,9, али кумулативно гледано ову и прошлу годину Србија ће бити прва у Европи.

Указао је да је са првим буџетом предвиђено да дефицит у овој години буде 3,8 милијарди евра.

Нижа стопа јавног дуга

Казао је да ће Србија имати и нижу стопу јавног дуга него што је планирано.

- Ове године јавни дуг ће бити 58 одсто, а плашили смо се да буде 60 процената. Можда ће бити и нижа стопа. То показује да држимо јавне финансије под контролом, а расту девизне и резерве злата, расте индустријска производња, и то у односу на 2019., а не на пандемијску 2020. - нагласио је он.

Вучић је казао да истовремнео расте грађевинарство, рударство захваљујући Зиђину.

Рекао је да је, у разговору са ММФ-ом, постојала дилема, односно два избора.

- Један је да правимо предизборна повећања свега, како би људи жељели да чују, или да идемо на даље смањење дефицита и јавног дуга. Ми смо се одлучили да завршимо са максималних 55 одсто јавног дуга идуће годину, чиме би ушли у ред најуређинијх земаља Европе. Одлучили смо се и да да себи не правимо превелике обавезе које не можемо да испунимо - казао је он.

Вучић је истакао да је држава показала озбиљност, одговорност, да не жели да се додворава, већ ради најбоље за земљу.

Инфлација, према његовим ријечима од 2008. до 2012.била је девет одсто, од 2013. до 2020. свега два одсто, а ове године процјена је да ће бити 3,5 одсто.

Објаснио је да се у условима короне троши много новца на вакцине и лијекове, и навео као примјер, да најјефтинија вакцина кошта 8 долара, а западне су биле много скупље.

Од понедјељка, најавио је, услиједиће исплата од 3.520 за пензионере, примаоце социјалне помоћи и лица која се налазе на издржавању казне, а у уторак и сриједу за даљих око 4 милиона људи који су се пријавили.

Истакао је да ће то некоме реално поправити живот, посебно грађанима изван Београда и Новог Сада.

У децембру сви који су се пријавили, а могу још да се пријављују, добиће, каже, још по 20 евра.