latinica  ћирилица
31/10/2021 |  11:26 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Маричић: Буџет Српске оштећен за 6,9 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске у три квартала ове године поднијела 23 извјештаја тужилаштвима против пореских обвезника због постојања основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетила буџет Републике Српске у износу од око 6,9 милиона марака.
Горан Маричић - Фото: РТРС
Горан МаричићФото: РТРС

У том периоду, инспектори су извјештаје подносили због утаје пореза и доприноса, али и злоупотребе овлаштења у привреди, те неправилног издвајања средстава и повреде обавеза вођења трговачких и пословних књига.

- Од укупног броја поднијетих извјештаја, четири извјештаја су поднијета Републичком јавном тужилаштву – Посебном одјељењу за сузбијање корупције и најтежих облика привредног криминалитета, 11 извјештаја Окружном јавном тужилаштву Бањалука, по два извјештаја окружним јавним тужилаштвима у Приједору, Добоју и Бијељину, те по један извјештај окружним јавним тужилаштвима у Источном Сарајеву и Требињу - наводи се у саопштењу.

У саопштењу додају да у посматраном периоду, највише извјештаја надлежним тужилаштвима, њих 19, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње дапорески обвезници утајили порезе и доприносе у укупном износу од 6.145.332 КМ штете за буџет РС. Поред тога, надлежним тужилаштвима поднијета су и два извјештаја против пореских обвезника због сумње у постојање кривичног дјела повреда обавеза вођења трговачких и пословних књига, чиме је буџет Републике Српске оштећен за 122.069 марака.

Такође, инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове поднијели су и по један извјештај надлежним тужилаштвима због сумње у постојање кривичних дјела неправилно издвајање средстава правног лица и злоупотреба овлаштења у привреди, чиме је буџет Републике Српске оштећен за 235.510 КМ, односно 372.340 марака.

- Ови подаци показују да је и у овој години настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе РС на терену, са циљем разоткривања кривичних дјела. Наглашавамо да ћемо и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза - рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Иначе, службеници Одјељења за истраге и обавјештајне су у првих девет мјесеци ове године, поред поднесена 23 извјештаја надлежним тужилаштвима, радили и бројне друге послове и задатке из своје надлежности, па су тако између осталог радили и на расвјетљавању пореских прекршаја, те су у посматраном периоду вршили посебне пореске контроле и издали пет прекршајних налога због непоштовања пореског законодавства, тј. Закона о фискалним касама и Уредбе Владе о пословању са готовим новцем, при чему су изрекли новчане казне у укупном износу од 26.500 КМ.

- У обављању послова из своје надлежности, Одјељење за истраге и обавјештајне послове је радило и на предметима у којима је остварена међународна сарадња, односно размјена информација са органима из Републике Србије, Републике Словеније, Краљевине Шпаније, Републике Пољске, Хрватске, Републике Италије, Аустрије и Кипра - наведено је у саопштењу.