latinica  ћирилица
01/11/2021 |  16:16 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Којић: Реформа Института или повратак надлежности Српској

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у потпуности подржава став породица погинулих и несталих из Републике Српске да се надлежност у процесу тражења врати Српској уколико не дође до опсежне реформе Института за нестала лица БиХ, изјавио је директор Центра Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Имамо један системски проблем унутар Института за нестала лица БиХ, који не функционише у пуном капацитету, због чега је процес тражења несталих Срба годинама у застоју - рекао је Којић Срни.

Он је истакао да статистика показује да су резултати били далеко бољи док је процес тражења несталих Срба био у надлежности Комисије за тражење несталих лица Републике Српске.

Којић је напоменуо да чак и српска компонента у Институту за нестала лица БиХ поједини истражиоци, чланови Управног одбора и Колегијума директора немају више никакву везу са породицама несталих и институцијама Републике Српске, те да доносе одлуке самоиницијативно јер њима управља неко други.

Коментаришући чињеницу да важећи тендер Тужилаштва БиХ за ексхумацију истиче данас, а још није расписан позив за нову набавку, чиме се понављају пропусти на које су ревизори упозоравали у посљедњих пет година, Којић је нагласио да ово показује да не постоји ни трачак наде да процес тражења несталих Срба може кренути набоље.

- То најбоље потврђује и спорост у издавању наредби за ексхумације и идентификације, технички проблеми у смислу неспровођења адекватних поступака јавних набавки за потребе спровођења ексхумација - указао је Којић.

Тужилаштво БиХ је низ година занемаривало законску обавезу да услуге ексхумације спроводи прописаним начином по Закону о јавним набавкама.

Умјесто да услуге ексхумације набавља кроз Анекс два Закона о јавним набавкама, Тужилаштво БиХ је ранијих година према подацима портала јавних набавки користило директне споразуме, на шта је годишње трошило више од 300.000 КМ.