latinica  ћирилица
01/11/2021 |  16:20 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Владајућа коалиција: Повући сагласности; Позив опозицији на разговоре (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас, након састанка владајуће коалиције у Бањалуци, да постоји сагласност да се у Народној скупштини Републике Српске повуку раније дате сагласности у три области - одбрана, индиректни порези и ВСТС.
Додик, Чубриловић, Стевандић, Ђокић, Чавић и Бањац - Фото: РТРС
Додик, Чубриловић, Стевандић, Ђокић, Чавић и БањацФото: РТРС

Додик је рекао да би након тога, у периоду од шест мјесеци требало да буде уређена нормативна област, тако што ће бити донесени нови закони који неће бити против Устава БиХ и Устава Републике Српске.

- Та рјешења нису против Анекса 1 Дејтонског споразума који регулише питање војске, нису против Дејтона без обзира колико неки настојали да прикажу да јесу. Када је ријеч о другом сету, који се односи на индиректе порезе, ми не правимо револуције, само Устав враћамо на терен - рекао је Додик.

Он је поручио да је Република Српска спремна да "хармонизује неке ствари", али да није спремна да прихвати да оно што је надлежност Републике, а финансије то јесу, буду на штету Српске и да она губи десетине милионе марака годишње.

Када је ријеч о ВСТС, Додик је рекао да је тај савјет формиран путем насиља високог представника Педија Ешдауна, без икаквих сагласности. Поновио је да је правосуђе у надлежности Републике.

Додик, који је и лидер СНСД-а, позвао је опозиционе партије у Републици Српској на разговоре у циљу очувања српског јединства.

- Ја их позивам на оно што сви носимо у себи, а то је патриотски осјећај за Републику Српску. То значи данас бити окупљен око одбране наше уставне позиције, а ако нисте ту онда сте пристали да урушите тај патриотизам и не можете да рачунате да припадате тој екипи или том броју људи - истакао је он.

Представници политичких партија које чине владајућу коалицију у Републици Српској потврдили су и на данашњем састанаку да Република Српска не задире у уставни систем БиХ захтјевом за враћање надлежности са ниво БиХ и да је потребно вратити дата овлашћења за формирање Оружаних снага БиХ, Управе за индиректно опорезивање БиХ и Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Фото: СРНА

Састанку, који је одржан у згради Владе Републике Српске, присуствовали су лидери СНСД-а Милорад Додик, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, СП-а Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, НПС-а Дарко Бањац и НДП-а Драган Чавић.