latinica  ћирилица
02/11/2021 |  13:59 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Вучић: Шмит оптужује Српску, а сви други су покушали да руше Дејтон

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је видио са портала да су у извјештају Кристијана Шмита главне оптужбе на рачун Републике Српске и како желе да руше Дејтонски споразум, али да сматра да је проблем у томе што су сви други покушавали да то ураде.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је напоменуо да није прочитао Шмитов извјештај о БиХ и да не би да га коментарише док га цијелог и с пажњом не прочита.

- Немам као већина Срба мишљење о сваком питању. Видио сам са портала и да су главне оптужбе на рачун Републике Српске и како желе да руше Дејтонски споразум. Али, мислим да је проблем у томе што су сви други покушавали да то ураде. Понављам, желим с пажњом то да прво прочитам - рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је рекао да, када се говори о БиХ, Србија чини све да помогне када је та помоћ потребна, те подсјетио колико врста помоћи је Србија упутила БиХ.

- Око БиХ ми учинимо све, дамо вакцину, гас, градимо ауто-путеве према њима. Поправљамо односе са Црном Гором. Национална амбиција су нам економија, мир у региону, популациона политика без које ништа што радимо не вриједи, а један од циљева треба да буде и зелена агенда, као и снага и могућност Србије да одговори на све безбједносне и политичке изазове - рекао је Вучић.

Он је напоменуо да је направљен изузетак у поштовању међународног јавног права.

- Зато ми је и смијешно да данас причају о праву и правди, то је глупост. Само Србија нема право на самоопредјељење и нема право ни на шта, већ су нас бомбардовали - рекао је Вучић, који борави у Глазгову на климатском самиту.

Он је рекао да у Србији виде увијек потенцијалну опасност и да њу треба, кад год избије на прво мјесто по економији, скратити, сабити, да не би "угрожавала" друге у региону.

- Ово су чињенице, ми тога треба да смо свјесни, само они не треба да говоре о отварањима Пандорине кутије и томе како смо само ми извор свег зла. Ми можемо да се боримо за снажнију економију, бржи напредак Србије, да сарађујемо са регионом и то је најважније за нас - каже Вучић.

Он је додао да ће инсистирати наредних дана на националној амбицији, која подразумијева да је Србија економски најразвијенија у региону, да има што боље односе са комшијским државама.