latinica  ћирилица
03/11/2021 |  11:59 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Додик: Добар помак у томе што Шмит неће говорити у СБ; Захвалност Кини и Русији (ВИДЕО)

Да Кристијан Шмит неће говорити на сједници Савјета безбједности УН-а могло се и предвидјети због чињенице да Русија и Кина нису гласале за именовање високог представника у БиХ, истакао је за РТРС српски члан Предсједништва Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да то представља логичан слијед.

- Било је за очекивати да на сљедећим сесијама нема високог представника, нити извјештаја. Али неки се понашају нелогично и мисле да треба да на разматрање Савјету безбједности ставе високог представника и да поднесе неки измишљени извјештај који врви од неистина - нагласио је Додик.

Нагласио је да су Шмитов извјештај написали муслимани у Сарајеву и Обавјештајна служба.

- Шмит је само потписао - истакао је Додик.

Додик је истакао да компромис у СБ УН представља добар помак и разлог за задовољство.

- Али не треба ликовати, јер то је договор свјетских сила и на вишем нивоу. Захваљујем се на принципијелности Русији, Кини и другим земљама. Ми ништа немамо против мандата Алтее. Али, логично је било да се не прихвати говор Шмита. За нас високи представник не постоји и не постоји ни извјештај - нагласио је Додик.

Кристијан Шмит неће говорити на сједници Савјета безбједности УН-а, која се треба да буде одржана данас, нити ће ОХР бити поменут.

Наводи се то у тексту резолуције који је Савјет безбједности УН-а усагласио синоћ након вишедневних преговора. Коначном верзијом резолуције продужава се мандат ЕУФОР-а у БиХ, односно мисије Алтеа.

Руска Федерација је, од почетка, инсистирала да се ОХР избаци из текста. У другој верзији резолуције која је била разматрању у понедјељак, ОХР је био наведен, али без бонских овлаштења. Међутим, у уторак поподне чланице Савјета безбједносати су усагласиле текст резолуције и, како се може видјети, ОХР и високи представник се нигдје не помињу.