latinica  ћирилица
03/11/2021 |  20:58 ⇒ 04/11/2021 | 08:07 | Аутор: РТРС

Русија: У БиХ нема високог представника

Стални представник Руске Федерације у УН Василиј Небензја рекао је на сједници Савјета безбједности УН да у БиХ нема високог представника ни кандидата да данас буде именован на ту функцију.
Представник Русије у УН (фото: youtube.com/unitednations) -
Представник Русије у УН (фото: youtube.com/unitednations)

Он је истакао да је Канцеларија високог представника постала извор проблема у БиХ, те да именовање Кристијана Шмита није у складу са међународним правом.

Небензја је нагласио да је ситуација у БиХ постала још сложенија због неодговорних поступака спољашњих сила, које угрожавају догогодишњи процес помирења.

Говорећи о Валентину Инцку и наметнутом закону, Небензја је рекао да је Инцко одлучио да има право да наметне закон и да је то подстакло неслагање и подјеле.

- Ситуација се закомпликовала због утицаја спољних сила. Русија не може остати равнодушна на оно што се догађа. Високи представник треба изаћи из имиџа заштитника БиХ. Посљедњи високи представник Инцко одлучио је да има аутократско право да донесе закон, иако се сви народи у БиХ нису сагласили с тим. Међутим, с обзиром да не признајемо високог представника, о њему нећемо расправљати. Што се нас тиче, он је пристрасан и његов циљ је да се наруши мир у БиХ - рекао је Небензја.

Додао је да је такав приступ подгријао страсти између три народа који се још увијек нису опоравили од посљедица претходног конфликта, оцјењујући да овакав приступ сву кривицу пребацује на плећа једног народа.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске упутила 26. извјештај Савјету безбједности.

- Постоје све већи притисци на Републику Српску. Ви само кривите Србе и демонизујете све сто раде Срби - рекао је руски представник.

Он је истакао да је Шмитов извјештај једностран документ, наводећи и да Русија сматра да наставак ангажмана ОХР-а представља озбиљан проблем, који у питање доводи читаву архитектуру Дејтонског споразума.

- Зашто покушавате да сахраните крхки мир у земљи у срцу Европе и како су ваши поступци у складу са принципима демократије и независности које толико заговарате у оваквим ситуацијама? Одакле долазе двоструки аршини у случају БиХ? - упитао је Небензја.

Он је нагласио да у све процесе треба укључити стране у БиХ, да Дејтонски споразум нема алтернативу, те да је његово уништавање озбиљна пријетња за Балкан.

Небензја је навео да Русија подржава територијални интегритет БиХ и једнака права сва три конститутивна народа.