latinica  ћирилица
03/11/2021 |  21:09 ⇒ 22:46 | Аутор: СРНА

САД: БиХ на кључној раскрсници

БиХ се налази на кључној раскрсници у историји, а три најбитније ствари на које треба обратити пажњу су опасна реторика, заштита ОХР и спровођење реформе изборног процеса, оцијенила је амбасадорка САД у УН Линда Томас Гринфилд.
Линда Томас Гринфилд - Фото: Screenshot/YouTube
Линда Томас ГринфилдФото: Screenshot/YouTube

Она је на сједници Савјета безбједности УН упозорила да реторика мржње треба да престане, те оцијенила да су позиви српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на одвајање војске, институција и обавјештајних агенција Републике Српске, како је рекла, "опасан пут за БиХ и Балкан".

Према њеним ријечима, поступци српског члана Предсједништва БиХ воде "стварању новог устава, што представља пријетњу за архитектуру Дејтонског мировног споразума, која је толико дуго одржавала мир у БиХ".

Гринфилдова је нагласила да је кључан територијални интегритет БиХ, те да је вријеме да се званичници у БиХ баве управљањем, да служе народу и да се морају састајати редовно.

Она је позвала на формирање владе у Федерацији БиХ.

Гринфилдова каже да Кристијан Шмит има пуну подршку Вашингтона, да је потребно сачувати ОХР, те да је важна борба против корупције.

- Све стране у БиХ треба да одаберу мир, стабилност и напредак - поручила је она.