latinica  ћирилица
03/11/2021 |  22:23 ⇒ 22:23 | Аутор: РТС

Србија: Дијалог једини пут напријед

Република Србија од међународне заједнице очекује непристрасан и балансиран приступ овим питањима. Вјерујемо да је дијалог унутар институција у БиХ једини начин за изградњу повјерења и постизање компромиса - рекао је амбасадор Србије при УН, Немања Стевановић.
Немања Стевановић (фото: youtube.com/unitednations) -
Немања Стевановић (фото: youtube.com/unitednations)

Стевановић је рекао и да Србија сматра да одлука о Канцеларији високог представника међународне заједнице треба да буде донијета у духу сарадње и поштовања свих свјетских фактора и уз консензус чланица Савјета безбједности УН.

- Србија ће наставити да буде укључена на најконструктивнији начин као што смо то чинили и у прошлости - рекао је српски амбасадор, наводећи да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ.

Навео је и да ће Србија подржати све договоре које постигну два ентитета, те да је против рјешења која нису донесена консензусом.

- Пут ка будућности је поплочан добросусједским односима и активном сарадњом у региону. Србија ће наставити да подстиче све политичке факторе у БиХ да наставе пут у том правцу - рекао је Стевановић.

Амбасадор Србије је рекао и да су рат и конфликти одавно окончани, да је то поглавље историје затворено, као и да су све државе кренуле напријед.

- Стога мислимо да такав језик не би требало користити описивајући стање у региону - рекао је Стевановић коментаришући дио нове резолуције Савјета безбједности.