latinica  ћирилица
04/11/2021 |  13:06 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Додик: Српска жели да исправи злоупотребе из прошлости (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Република Српска активностима око повратка надлежности жели да исправи све злоупотребе из прошлости.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Остајемо привржени уставном уређењу БиХ која је састављена од два ентитета и три суверена народа. Српска инсистира да и други у БиХ поштују Дејтонски споразум - истакао је Додик.

Нагласио је да је Српска посвећена очувању мира, стабилности и уставног поретка.

- Наше позивање на уставни поредак није никакво развлашћивање. Српска у настојању да учини БиХ стабилнијом и успјешнијом покушава да исправи злоупотребе из прошлости. Изгубила се свака нада да ће то урадити неко из Сарајева или међународне заједнице - појаснио је Додик на конференцији за новинаре.

Истакао је да Република Српска нема намјеру да дестабилизује БиХ.

- Они који "стабилизују" БиХ имају за циљ контролу у БиХ и доминацију муслимана. Њихово стално нападање Српске говори да се неће смирити док не пренесу све на Сарајево. Ми немамо намјеру да водимо неки рат, али нећемо одустати од наших уставних права - рекао је Додик.

Нагласио је да је БиХ упала у своју највећу институционалну кризу.

- Република Српска нигдје ни једним словом није прекршила Устав БиХ. Ми желимо Уставни поредак, али институције БиХ руше тај Устав. Мировни споразум постигнут у Дејтону на најбољи начин направио је баланс између права и обавеза, а све послије тога погрешно је урађено - навео је Додик.