latinica  ћирилица
04/11/2021 |  22:06 ⇒ 05/11/2021 | 08:32 | Аутор: РТРС

Калабухов за РТРС: У СБ УН побиједило међународно право, логика и здрав разум (ВИДЕО)

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов рекао је за РТРС да исход сједнице Савјета безбједности УН о ситуацији у БиХ, представља побједу међународног права, логике и здравог разума.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

Калабухов је рекао да је једногласно усвајање Резолуције, којом је продужен мандат ЕУФОР-а и ускраћено обраћање Кристијану Шмиту, био сасвим логичан потез. Додао је да је извјештај Шмита, односно ОХР-а, субјективан и неизбалансиран.

- Морамо одвојити питање продужетка мандата ЕУФОР-а, односно мисије АЛТЕА од питања ОХР-а, јер они никако нису везани, чак ни по Дејтонском споразуму. АЛТЕА је војни аспект Споразума, а ОХР цивилни. Због тога је у Савјету безбједности то морало да буде раздвојено и задовољан сам што су наше западне колеге разумјеле ту логику и једногласно усвојиле резолуцију којом се продужава мандат АЛТЕА - рекао је Калабухов за наш политички магазин Печат.

Он сматра да би, 26 година од завршетка мировног процеса, локални актери у БиХ требало да преузму потпуну одговорност, чак и ону која проистиче из операције АЛТЕА, у смислу да није потребно војно присуство да би у БиХ били креирани услови за нормалан развој.

Када је ријеч о Канцеларији виског представника, Калабухов је поновио став Русије, а то је што скорије затварање ОХР-а, који је, како је навео, постао разлог дестабилизације и инструмент у рукама страног фактора, умјесто да буде повезница између три народа.

- Жељели бисмо што брже затварање, али постоје одређена неслагања. Ми желимо брзо затварање, други траже испуњавање неких услова који се тешко могу испунити, као што је на примјер позитивно стање у БиХ, које је готово немогуће постићи - истакао је руски амбасадор.

Он је нагласио да је тешко говорити о стварном суверенитету БиХ док год је у земљи присутан ОХР.

- Парадокс је да они који заговарају суверенитет траже од ОХР да брани тај исти суверенитет - додао је Калабухов.

Он је нагласио да ОХР није испунио ни најосновнију ствар, а то је званичан превод Дејтонског споразума.

Калабухов је истакао да би ситуација била другачија да се ОХР и високи представник финансирају из буџета БиХ, јер би били одговорни према грађанима, а не према онима чија средства троше, а то су ЕУ и међународна заједница.

Он је рекао да Русија сматра да се мора промијенити и композиција Уставног суда БиХ у правцу одласка страних судија, те да би овај суд требало да постане дио суверене БиХ, у којој би постојао консензус између локалних фактора, односно три конститутивна народа и два ентитета. Међутим, како је рекао, утицај спољних фактора то омета.

Калабухов је нагласио да је Валентин Инцко, наметањем закон, креирао највећу кризу послије Дејтонског споразума, али да је потребно смирити ситуацију и ратнохушкачку реторику која долази из политичког Сарајева.

Када је ријеч о повлачењу сагласности Републике Српске за споразуме о Оружаним снагама, УИО и ВСТС, руски амбасадор је поручио да је то легитимно право Српске.

- Народна скупштина Републике Српске је легално изабран орган који доноси легалне одлуке. Само у случају када НСРС не би подржала повлачење сагласности, онда оно не би било легитимно, а док год се то дешава у складу са демократским прописима и Дејтонским споразумом, ја ту не видим правни, суштински проблем - истакао је Калабухов.

Он је рекао да је БиХ потребан дијалог и да Русије инсистира на томе, јер БиХ не може бити функционална све док о њеној судбини не одлучују конститутивни народи и ентитети.

Калабухов сматра да рат у БиХ није могућ, јер то није излаз из кризе, додајући да је и грађанима и политичарима најбитније очување мира. У том правцу, руски амбасадор сматра да би било добро да сви политички актери у БиХ потпишу пакт о миру.

Када је ријеч о дипломатским односима Русије и Републике Српске, Калабухов је нагласио да су ти односи изузетно добри, најавивши отварање канцеларије Руске Федерације у Бањалуци.

Комплетну емисију Печат можете погледати ОВДЈЕ.