latinica  ћирилица
05/11/2021 |  14:47 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Воде Српске: Могућност бујичних поплава у сливовима ријека Дрине и Босне

На основу најновијих резултата прогнозних модела, због обилних падавина на подручју Републике Српске у наредна 48 часа и даље постоји опасност појаве бујичних поплава, посебно у горњем и средњем дијелу слива ријеке Дрине, саопштено је из Вода Српске.
Воде Српске -
Воде Српске

Очекује се и пораст водостаја саме ријеке Дрине.

- Неопходан је појачан опрез у сливу ријеке Дрине у циљу заштите грађана и имовине од поплаве - истиче се у саопштењу.

Очекује се и већи пораст водостаја ријеке Босне са могућношћу достизања коте редовне одбране од поплава.

-С обзиром на тренутне ниске водостаје ријеке Босне и њених притока у доњим дијеловима слива, очекује се да ће корита моћи да прихвате надолазеће количине воде без изливања. Ипак, сугерише се додатни опрез и у сливу ријеке Босне - наводи се у саопштењу.

У наредних 48 сати очекује се и пораст водостаја ријека Уне и Сане без достизања коте припремног стања за одбрану од поплава на свим прогнозним локацијама, изузев хидролошке станице Костајница гдје постоји могућност достизања нивоа припремног стања али без даљег раста.

- На ријеци Сави очекује се пораст водосатаја али без достизања коте припремног стања за одбрану од поплава ни на једној прогнозној локацији. Пораст водостаја очекује се и на ријеци Врбас, без достизања коте припремног стања за одбрану од поплава ни на једној прогнозној локацији - додаје се у саопштењу.

У протеклих 24 часа обилне кише изазвале су изливање појединих бујичних водотока у Републици Српској и клизишта, посебно на подручју сарајевско-романијске регије и Херцеговине.

- Најтежа ситуација је на подручју општине Источна Илиџа гдје су ријека Жељезница и Касиндолска ријека излиле на више локација и изазвале одроне земљишта. Ријека Жељезница и њене притоке излиле су и на подручју општине Трново. На подручју општине Фоча, у мјесту Миљевина излила је ријека Бистрица, а на подручју општине Пале забиљежен је велики пораст водостаја Паљанске и Мокрањске Миљацке, Праче, Репашнице и осталих водотока - нагласили су из Вода Српске.

С обзиром на најављени наставак падавина током наредних дана, потребан је опрез у свим дијеловима Републике Српске, посебно у подручјима у близини бујичних водотока.