latinica  ћирилица
05/11/2021 |  20:19 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

Ауто-пут Бањалука-Приједор-Нови Град веома важан за читаву Српску (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да је градња ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град веома важна инвестиција за Поткозарје, али и за читаву Републику Српску.
Аутопут Бањалука - Приједор - Нови Град - Фото: РТРС
Аутопут Бањалука - Приједор - Нови ГрадФото: РТРС

- Није лако направити ауто-пут, морали смо сачекати да наши биланси омогуће да уђемо у нову релацију изградње. Оно што смо урадили према Добоју је да смо изградили један од најбезбједнијих ауто-путева у европским коридорима - рекао је Додик у интервјуу за РТРС.

Он је истакао да је сада створена могућности за даљу градњу мреже ауто-путева у Републици Српској.

- Зато почињемо градњу ауто-пута Бањалука-Нови Град, на релацији Приједор-Бањалука, као првом дијелу, а други дио је од Приједора до Новог Града гдје ћемо вјероватно градити брзу цесту. Исту такву релацију ћемо усмјерити од Приједора према Козарској Дубици - навео је Додик.

Он је подсјетио да ће овај ауто-пут градити кинеска компанија.

- Кинеска компанија је добила концесију како би изградила и користила пут неколико десетина година, а у посљедњој години кориштења поново све урадила као да је тај пут нов и предала Републици Српској - рекао је Додик.

Он је истакао да се Република Српска одлучила за начин градње ауто-путева кроз додјелу концесија, јер још увијек нема потенцијала да може да привуче средства или обезбиједи задужења.

Додик је истакао да је веома важан циљ градња ауто-пута од Добоја према Јоховцу и даље према Вукосављу, као дијела европског коридора 5Ц који треба да гради Република Српска.

- Могу да кажем да је и данас на консултацијама са финансијерима, прије свега са ЕУ и њиховим банкама, тражена могућност да до Нове године распишемо тендер за изградњу ауто-пута Јоховац-Вукосавље и одаберемо извођаче. Тај пут ће бити изграђен донацијом Европске уније и кредитним средствима. Ми тражимо далеко већи проценат донација ЕУ него што је то до сада било, односно био је 20, а ми тражимо 40 одсто - навео је Додик.

Он је појаснио да је план да се настави градња пута од Вукосавља према Брчком, односно до линије Дистрикта и даље према Бијељини, те од Бијељине према Рачи.

- Наш примарни циљ од почетка је био да изградимо ауто-пут до Бијељине и даље према Рачи, а Србија свој дио од Кузмина према Рачи. Србија је пристала да изгради мост на Сави финансирајући пројекат 100 одсто и то чини. Србија има далеко бржу могућност одлучивања и далеко веће потенцијале него ми и она је десетак пута јача наго Република Српска у тим потенцијалима, али је ми у одређеним пропорцијама пратимо - истакао је Додик.

Он је подсјетио да је Србија пристала да, заједно са Српском, финансира дионицу од 20 километара од Раче до Бијељине, те да би до Нове године требало да буде потписан уговор, а на прољеће да почне и градња.

Додик је рекао да је у Српској изграђена ауто-путна мрежа у дужини од 120 километара, која је препородила читаву Републику.

- Када сам 2006. дошао на мјесто премијера имао сам срећу да се разговарало о стратегији развоја путне мреже. За Добој је било предвиђено да се постојећи магистрални пут модернизује, али ја сам рекао да то није будућност Републике Српске и да одбацујем ту могућности, јер се држим девизе да великим путевима људи долазе, а малим одлазе - рекао је Додик.

Подсјетио је да је један од примарних циљева била градња трасе ауто-пута од Бањалуке до Градишке, те да је кључни објекат на том путу - петља Маховљани, коштала 22 милиона КМ.

Додик је навео и да данас километар ауто-пута кошта 70 до 80 одсто више него тада, на шта је утицало велико повећање цијена у свијету.