latinica  ћирилица
05/11/2021 |  20:26 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ може бити стабилна само ако се врати изворном Дејтону (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да Република Српска жели уставну БиХ, која може бити стабилна само ако се врати изворном Дејтону и ако се поштују конститутивни народи у њој.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да су високи представници и судије Уставног суда БиХ направили велики неред у БиХ, те да су велике и моћне земље, попут САД-а и ЕУ, то подржале, умјесто да почисте неред.

- Концепт који је наметнут у БиХ је антиуставан. Он не одговара Дејтонском споразуму, па чак ни духу тог споразума. Суштина Дејтонског споразума је да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа која суверено управљају унутрашњим политичким процесима. За БиХ је било предвиђено да има само међународни политички суверенитет и у то нико не задире - истакао је Додик у интервјуу за РТРС.

Он је поручио да војска, индиректни порези и правосуђе сигурно не спадају под међународни суверенитет БиХ.

- То је отпор према лажи која је од стране ЕУ у континутету овдје пласирана као борба за владавину права, а која је у суштини била владавина неправа и која је дозволила да три судије странца Уставног суда БиХ крше Устав. Такође, подржала је високог представника Педија Ешдауна да наметне Кривични закон БиХ, гдје пише да ће онај ко не поштује одлуку Уставног суда кривично одговарати. Дакле, са умишљајем су то учинили прије 15 година како би данас кажњавали сваког ко каже да раде против Устава, јер у Уставу нигдје не пише да су шуме и пољопривредно земљиште власништво БиХ - навео је Додик.

Он је нагласио да је стратегија Републике Српске и њених представника од почетка била да се не дозволи промјена слова Устава БиХ.

- БиХ може да буде стабилна, ако се врати на уставну позицију и да се народи међусобно поштују. Ми који се боримо за поштовање Дејтонског споразума проглашени смо да га рушимо, а они који су срушили све, па чак и да се народи помире, заштићени су, што је неприхватљиво - рекао је Додик.

Додик је поручио да се бори за политичке интересе Републике Српске и српског народа и да ће стабилност остати доминантан печат у БиХ.

- Тако ће бити, за разлику од прије када су само једни имали монопол да објашњавају ситуацију, а то је прије свега било неколико амбасада и високи представник. Сада Република Српска има много доказаних пријатеља у региону и у свијету - рекао је Додик.