latinica  ћирилица
06/11/2021 |  08:26 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Новитовић: Поплављено преко 400 објеката (ВИДЕО)

Због обилних падавина које су погодиле Српску поплављено је преко 400 објеката на територији Пала, Трнова, Сокоца и Источног Сарајева - рекао је Милан Новитовић директор Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске гостујући у Викенд јутру наше телевизије.
Милан Новитовић -
Милан Новитовић

Истакао је да су ријеке у коритима и да сада преостаје испумпавање воде из домаћинстава. За сада нема довољно пумпи, али истиче, ради се на рјешавању тог проблема.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић одржаће вечерас састанак са градоначелником и начелницима шест општина у оквиру града Источно Сарајево и представницима цивилне заштите у вези са стањем на поплављеним подручјима.

Фоча: Без опасности од изливања Дрине и Ћехотине

Водостаји ријека Дрине и Ћехотине на подручју општине Фоча у благом су порасту, али за сада нема опасности од њиховог изливања из корита, док је поплавни талас у Миљевини, гдје се излила Бистрица, отприлике на нивоу претходног дана.
У Миљевини су поплављени подруми једне стамбене зграде, гараже и њиве на десној обали Бистрице.

На спрату поплављене зграде живи једна породица, а припадници фочанске Цивилне заштите обезбиједили су јој приступ са обале постављањем импровизованог дрвеног мостића.

Бијељина: Све ријеке у коритима и испод коте одбране од поплава

Све ријеке на подручју Семберије су у коритима и испод кота редовне одбране од поплава, а мањи бујични водотоци су у порасту, подаци су Градског одсјека цивилне заштите.

Водостај ријеке Дрине на водомјерној станици Радаљ јутрос у 8.00 часова износио је 234 центиметра и у порасту је за 114 центиметара у протекла 24 часа, подаци су Градског одсјека цивилне заштите.

Водостај ријеке Саве у 8.00 часова на водомјерној станици Јамена износио је 229 центиметара и у протекла 24 часа порастао је за 33 центиметра.

Из Цивилне заштите истичу да су сви мањи бујичасти водотокови на подручју града у порасту с обзиром на количину падавина у претходним данима. На подручју Бијељине је у посљедња 24 часа пало је 33,7 литара кише, а током претходна три дана пало је око 100 литара кише по метру квадратном.

Зворник: Дрина и бујичне ријеке у кориту, нема опасности од поплава

На подручју Зворника нема опасности од поплава, Дрина и све бујичне воде су у својим коритима, речено је Срни у Служби Цивилне заштит. Проток Дрине на Хидроелектрани Мали Зворник тренутно је у границама пројектоване инсталисане снаге и вода се не пушта преко преливних поља.

Фото: СРНА

Корита ријека Сапне, Хоче и других потока на подручју града Зворника су попуњена са 50 одсто и нема опасности од њиховог излијевања.

Водостај Дрињаче је изнад просјека, али и даље нема опасности да се излије.

Фото: СРНА

У Служби цивилне заштите Зворник су истакли да се предузимају потребне мјере у случају да дође до наглог повећања водостаја у сливу ријеке Дрине, али се и надају да до тога неће доћи јер се очекује смањење и престанак падавина.

Братунац: Нема опасности од полава - причињена мања штета

Сви водотоци на подручју општина Сребреница и Братунац су порасли, али су ријеке у коритима и нема опасности од излијевања и поплава, тврде у општинским штабовима цивилне заштите.

Мању штету појединцима причиниле су бујичне воде, које су посебно излокале и оштетиле макадамске путеве, али су сви магистрални, регионални и локални путеви у овим општинама проходни.

Извор: РТРС/СРНА