latinica  ћирилица
06/11/2021 |  12:35 ⇒ 12:40 | Аутор: СРНА

Малобројни Срби изашли на гробље у Приштини (ФОТО)

Малобројни Срби данас су, на Митровске задушнице, изашли на приштинско гробље, те су овом приликом позвали сународнике да не заборављају своје претке, да њихови гробови не зарасту у коров.
Малобројни Срби изашли на гробље у Приштини - Фото: СРНА
Малобројни Срби изашли на гробље у ПриштиниФото: СРНА

Опијело је у присуству двадесетак Срба служио приштински прота Станиша Арсић, који је позвао све православце, који су поријеклом из Приштине, да не дозволе да гробље зарасте у коров и да у заборав оду Срби чији посмртни остаци почивају на највећем православном гробљу на Косову и Метохији.

Он је апеловао да расељени, као и Срби који живе у Приштини и околним српским селима чији су преци сахрањени на приштинском гробљу, три пута у години дођу у град у којем су рођени, крштени и вјенчани, да се помоле Богу у Цркви Светог Николе и прислуже свијеће својим прецима.

Арсић је рекао Срни да, ма колико се појединци предвођени њиме трудили да гробље одржавају и штите од пропадања, за деценију-двије на гробљу неће моћи да буде пронађен надгробни споменик.

- Све зараста у трње и коров. Насљедници не долазе и чини ми се, ма колико то у овом тренутку било ризично изаћи на гробље, проблем је у њима, у њиховој свијести и схватању да уколико нестане гробље, нестаће сваки траг Срба у главном граду покрајине - рекао је прота Арсић.

Фото: СРНА

Слађана Вукадиновић, која је прије два мјесеца подигла споменик оцу Томиславу, тужна је, каже, што данас, на Митровске задушнице, уз њу нема ко да прислужи свијећу на споменику њеног оца.

- Тужна сам што ми се чини да ће од задушница до задушница све мање бити нас који излазимо на гробље и палимо свијеће. Чини ми се да дижемо руке од себе и да препуштамо Приштину Албанцима - рекла је Вукадиновићева Срни.

Она је позвала родбину и пријатеље да бар о задушницама изађу на гробље и прислуже свијеће.

Излазак двадесетак Срба на приштинско гробље нису обезбјеђивали припадници Косовске полицијске службе, а трећу годину заредом није било организованог изласка.