latinica  ћирилица
07/11/2021 |  13:43 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Универзитет у Бањалуци обиљежио 46 година (ВИДЕО)

Универзитет у Бањалуци обиљежио је 46 година постојања. Додијељена су признања најбољим студентима и онима који су допринијели напретку Универзитета.
Министар Рајчевић и ректор Гајанин - Фото: РТРС
Министар Рајчевић и ректор ГајанинФото: РТРС

Водећа је високошколска образовна институиција у Републици Српској и други по величини универзитет у БиХ.

Циљ је да Бањалука додатно модернизује свој универзитет и прилагоди га европским и свјетским академским токовима. Да би се то и постигло биће реализовани вишемилионски пројекати, за шта су средства обезбијеђена из републичког буџета.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић изнио је план да се коначно успостави универзитетски град у Бањалуци чиме би се добила подлога за оснивање научно-технолошког парка, првог те врсте у Српској и БиХ.

Рајчевић је рекао да капиталне инвестиције које Влада Српске улаже у Универзитет у Бањалици имају за циљ да Бањалука додатно модернизује свој универзитет и прилагоди га европским и свјетским академским токовима.

- Имамо план да овдје креирамо и коначно успоставимо универзитетски град, са жељом да све организационе јединице Универзитета у Бањалуци буду смјештене на локацији садашњег кампуса - рекао је Рајчевић новинарима прије почетка свечане академије поводом Дана Универзитета у Бањалуци.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да овај универзитет уз подршку Владе Републике Српске и ресорних министарстава креће у капиталне инвестиције у универзитетском граду у Бањалуци, те им је за то захвалио.

Говорећи о раду Универзитета у Бањалуци, Гајанин је рекао да он напредује у свим областима и поред тешких околности које су изазване пандемијом корона вируса.

- Када погледамо наставни процес и поред тешкоћа које смо имали, успијели смо прошлу академску годину окончати без икаквих проблема, комбинујући класичне и онлајн видове наставног процеса - истакао је Гајанин.

Он је рекао да је правилном уписном политиком ове године уписано више студената у односу на протеклу годину, те подсјетио да академски грађани Универзитета у Бањалуци публикују у међунароним часописима, а број публикација се сваке године повећава.

Гајанин је уручио повељу Универзитета министру Рајчевићу, те министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борису Пашалићу, министарки финансија Српске Зори Видовић.

Студент генерације Електротехничког факултета у Бањалуци са просјеком оцјена 10,0 Бојан Дерајић рекао је да награда коју је добио за њега представља један вид признања за досадашњи рад и труд, те један вид мотивације да настави да се даље усавршава и напредује.

РТРС/СРНА