latinica  ћирилица
07/11/2021 |  20:14 ⇒ 08/11/2021 | 10:18 | Аутор: РТРС

"БиХ по Уставу нема војску, Српска ће повући сагласност"

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је у интервјуу за Би-Би-Си да БиХ по Уставу нема Оружна снаге и да је Дејтонски мировни споразум јасно дозволио ентитетима да имају своје војске.
Милорад Додик - Фото: Глас Српске
Милорад ДодикФото: Глас Српске

На питање да ли то значи да ће Република Српска формирати, односно вратити своју Војску, Додик је рекао да је то њено уставно право које никад није ни укинуто.

- Ми смо само дали сагласност за другачији начин организовања војних снага у БиХ. Сада ћемо повући ту сагласност - истакао је Додик.

Он је рекао да тежи миру, стабилности и уставном праву, те да ће Република Српска остати дио БиХ са овлашћењима која има по Уставу БиХ.

- Неке ствари које су речене, нису рефлексија стварности. Не постоји војска БиХ на територији Републике Српске, него Оружане снаге у којима су већина Срби. Нема потребе да се блокирају касарне, када је 90 одсто припадника ОС БиХ у Републици Српској су Срби. Такође бих нагласио да вјерујем у капацитет ЕУФОР-а и да је њихов мандат продужен одлуком УН-а - рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска не жели овакву БиХ, већ онакву каква је предвиђена Дејтонским споразумом.

- Показало се да БиХ како је тренутно уређена је декадентна са лажним реформама и другим проблемима и да, као таква, не може опстати. Оно што желим у име људи који су ме изабрали јесте да браним дејтонско уређење Републике Српске и да имплементирамо само оно што је ту записано, него да јуримо неке узвишене циљеве за које се показало да су имагинарни - навео је Додик.

Он је поновио да Република Српска не признаје Кристијана Шмита као високог представника у БиХ, те да је Шмит "приватно лице које може да мисли шта год хоће".

- Његово именовање није потврђено у УН-у, зашто би га ми прихватили? Његов извјештај је писала муслиманска обавјештајна служба у Сарајеву - нагласио је Додик.