latinica  ћирилица
08/11/2021 |  09:39 ⇒ 09:43 | Аутор: РТРС

Ненаду Грујичићу награда "Симо Матавуљ"

Високо признање Удружења књижевника Србије за 2021. годину, награда "Симо Матавуљ", за укупни стваралачки опус, припала је савременом српском пјеснику, писцу и културном дјелатнику Ненаду Грујичићу.
Ненад Грујичић (фото: Културна институција Бранково коло) -
Ненад Грујичић (фото: Културна институција Бранково коло)

Одлуку је једногласно донио Управни одбор УКС: Милован Витезовић Милош Јанковић, Новица Соврлић, Селимир Радуловић, Адам Пуслојић, Гордана Влајић, Драган Мраовић, Живорад Ајдачић и Видак Масловарић.

Награда носи име по великом нашем књижевнику Сими Матавуљу који је био и први предсједник Српског књижевничког друштва (1905), чије традиције данас наставља Удружење књижевника Србије.

У протеклих годину-двије дана, Грујичић је добио четири награде за животно дјело и укупни књижевни опус: "Велика базјашка повеља" у Румунији, "Кочићева награда Града Бањалуке", "Повеља Града Сремских Карловаца" и "Златни Орфеј" (Међународни фестивал "Српско перо" у Јагодини).

Током богате каријере, он је лауреат значајних награда међу којима су и оне са именима Бранка Радичевића, Вука Караџића, Милана Ракића, Иве Андрића, Скендера Куленовића, Саве Мркаља, Васе Пелагића, Павла Марковића Адамова, браће Мицић, Лазара Вучковића, те "Печата вароши сремскокарловачке", "Кондира Косовке Девојке", "Шушњара", "Стражилова", "Златног прстена" и других.

- У данима пандемијске ирационалности, ово је словесна и дивна вијест из књижевног живота, коју желим да подијелим са свима у знаку преко потребне радости и љубави. Још од школских дана, приповедање Симе Матавуља остављало је на мене утисак од којег расте душа, такав је то језик и – стил овог несвакидашњег српског писца. Родом из Далмације, као нико прије, ни послије њега, упечатљиво је сликао карактер, менталитет и живот нашега човјека из тих предјела ("Бакоња фра Брне" и "Пилипенда"), али и људи из Црне Горе и Србије - рекао је он на вијест о награди.

Награда "Симо Матавуљ" свечано ће бити уручена Ненаду Грујичићу у децембру на годишњој скупштини Удружења књижевника Србије у Београду.