latinica  ћирилица
08/11/2021 |  12:18 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Додик: Рат никад није био опција за Српску; Треба очувати мир (ВИДЕО)

Рат није опција за рјешавање било каквих питања у БиХ и сви процеси треба да буду политички - рекао је Милорад Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, а након састанка са замјеником помоћника државног секретара САД, Габријелом Ескобаром.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик каже да је питање рата тема која нема никаквог реалног основа.

- Ни ја ни било ко из Републике Српске није призивао рат као опцију и у том погледу смо апсолутно сагласни да треба очувати мир - поручио је Додик.

Навео је да ће Република Српска наставити да брине о себи јер је то једини начин да се очува уставна БиХ.

- Ескобару сам понудио конкретне приједлоге. Рекао сам му да сви они коју звецкају оружјем у БиХ, требају да буду предмет брзих интервенција. Против таквих треба да се усмјере међународне снаге. Нико не смије да употребљава оружје против других - казао је Додик.

Када је ријеч о Дејтону, Додик је истакао да начелно по том питању нема проблема са Ескобаром.

- Они то виде у некој другој форми, а ми у форми која је вазана за стално отимање од Српске, сталну дестабилизацију Српске. Ми не дијелимо вриједности БиХ која је прављена тако што је кршен Устав - рекао је Додик. 

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да јавност треба да зна да Оружане снаге БиХ не могу да попуне квоте за Србе и Хрвате, јер људи неће да иду у ту војску.

- Не желимо да у те квоте које припадају Србима и Хрватима улазе муслимани и да то буде муслиманска војска - каже Додик.

Навео је да Ескобар њихове приговоре сматра фрустрацијама.

- Наравно да смо фрустрирани лажима који су нам саопштавали, да је ово уставна држава, ово није уставна држава. Имали смо значајан разговор око свих тих питања. Српска ће наставити да брине о себи - поручио је Додик.

Додик је истакао да сутра одлази у Анкару гдје ће о ситуацији у БиХ разговарати са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

 - На данашњем састанку са Ескобаром није било ријечи о санкцијама - рекао је Додик и додао да није било ниједне ријечи о томе.

Данас је на састанку са Ескобаром, каже Додик било много тема, али је акценат стављен на економију.

- Не може се дозволити да Уставни суд Српској одузме без икаквог основа право на земљиште и шуме и да се на то гледа благонаклоно - поручио је Додик.

Додао да ће одбацити те одлуке Уставног суда.

- У Народној скупштини потврдићемо законе и не треба нико да сумња, нити то да доведе у питање, имајући у виду да обрадиво земљиште и шуме јесу у власништву Федерације, а у Републици Српској нису, што је апсурд - навео је Додик.

Још један од апсурда је каже Додик тај што је Уставни суд раније својом одлуком потврдио да је Брчко дистрикт власник пољопривредног земљишта и шума, а Републици Српској након 30 година одузимају то право и "неки у Сарајеву мисле да ће то проћи".

Додик је рекао да је са Ескобаром разговарао и о наводној блокади институција, а како каже институције раде - и Предсједништво и Савјет министара. Да ли доноси одлуке, то је неко друго питање, истиче Додик.

Српски члан Предсједништва поручио је да касарне у Републици Српској припадају Српској.

Додик је изразио увјерење да су састанци друга два члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића са Ескобаром само покривалица, те да је у центру пажње био његов разговор са овим дипломатом.

- То је све било периферно. То су биле флоскуле. Нити они имају шта да кажу, нити било шта да чују - рекао је Додик и оцијенио да је са Ескобаром имао "мушки састанак".