latinica  ћирилица
08/11/2021 |  12:36 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Широм Српске обиљежен Митровдан - крсна слава БОРС-а (ФОТО/ВИДЕО)

Широм Српске парастосима, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца на спомен-обиљежја погинулим борцима, обиљежен је Митровдан - крсна слава Борачке организације Републике Српске.
Невесиње: Обиљежавање митровданских битака - Фото: РТРС
Невесиње: Обиљежавање митровданских битакаФото: РТРС

Централна прослава Митровдана одржана је у Српцу.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић истакао је данас да се многи нису помирили с тим да Република Српска треба да постоји, због чега се Српска и даље мора чувати и бранити.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица честитао је крсну славу Митровдан предсједнику БОРС-а генералу Миломиру Савчићу и свим борачким категоријама, истичући велики допринос српских бораца у одбрани Републике Српске и српског народа на подручјима гдје су Срби живјели од 1992. до 1995. године, када је 21. новембра и верификована Република Српска и међународно перизната у Дејтону, а мјесец дана потом и овјерена у Паризу.

 Фото: СРНА

Представници требињске Борачке организације, града Требиња, Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" и Полицијске управе Требиње данас су положили цвијеће код споменика браниоцима Требиња од 1992. до 1996. године, поводом Митровдана - крсне славе Борачке организације Републике Српске.

Потпредсједник Борачке организације Требиње Максим Мракић каже да је најмање што се може на данашњи дан сјетити се сабораца који су животе дали за одбрану Републике Српске да бисмо данас живјели у миру. Он је поручио да одавање поште и служење помена најмање што се може учинити за борце, те истакао да положај бораца у цијелој Републици Српској, па тако и у Требињу, није на завидном нивоу.

Светом литургијом, ломљењем славског колача, поменом и полагањем цвијећа на спомен обиљежје, у Невесињу се обиљежавају Митровданске битке, Дан општине и крсна слава Борачке организације.

Борачка организација општине Брод обиљежила је данас крсну славу служењем Свете литургије у Храму Покрова Пресвете Богородице, освештањем славског жита и ломљењем славског колача.

Фото: СРНА

Предсједник Скупштине општинске Борачке организације Радослав Кокић честитао је славу свим борцима Републике Српске, истичући да је ово дан када се сјећају погинулих и рањених сабораца.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић каже да је у изради и нова одлука о допунским правима демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, које се финансирају из буџета општине Брод.

Борачка организација општине Вишеград обиљежила је данас крсну славу Митровдан, а осим славског обреда, служени су литургија и парастос за погинуле борце у Храму Пресвете Богородице, те положени вијенци код централног спомен-обиљежја борцима погинулим одбрамбено-отаџбинског рата.

Фото: СРНА

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Светозар Гузина рекао је да је Митровдан ове године обиљежен скромније због пандемије вируса корона.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић је у своје име и у име општине Вишеград честитао свима који прослављају Митровдан, са жељом да славе дуго.

У Новом Граду положени су вијенци и прислужене свијеће код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, а потом је уприличен славски обред и славски ручак.

- Трудимо се да сви чланови ове организације буду помогнути у акцијама које реализује локална управа. Борачка организација и друге организације проистекле из минулог рата имаће подршку и у наредном периоду - рекао је  начелник општине Мирослав Дрљача.

Фото: СРНА

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић навео је да је право на мјесечни борачки додатак остварило 360 демобилисаних бораца из ове локалне заједнице млађих од 65 година. У редовима Новоградске бригаде било је 5.500 бораца, њих више од хиљаду је рањено, а од 348 погинулих бораца из Новог Града 248 су били припадници ове бригаде. Бригада је одликована Орденом Немањића.

У Спомен-соби у Милићима данас је, обављен обред ломљења крсног колача и служен парастос за погинуле у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Борачке организације општине Милићи Драгутин Ђуричић изјавио је новинарима да је на подручју ове локалне заједнице погинуо 231 борац и 31 цивил, те да је ово посебан дан када се враћају сјећања на саборце који су животе дали за одбрану Републике Српске.

Борачка организација општине Источно Ново Сарајево обиљежила је данас крсну славу, служењем Свете литургијом у цркви Светог Ђорђа на Врацама, те служењем парастоса погинулим борцима и полагањем вијенаца на централном крсту на Војничком гробљу.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је новинарима да је слава Борачке организације прилика да се ода помен погинулим саборцима и да се укаже на све тешкоће које су пред њима.

Фото: СРНА

Говорећи о иницијативи Градског вијећа Сарајева да се скине спомен–плоча на Врацама, посвећена српским борцима, Тушевљак је поново истакао да она никога не вријеђа, већ да симболизује окупљање српског становништва 1992. године да се супротстави непријатељу који га је нападао.

Начелник Општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да су се представници Борачке организације, као и градске и локалне власти, данас окупили да одају почаст свим погинулим и страдалим борцима и да се захвале свим живим припадницима Војске Републике Српске.

- Ово је још једна прилика да се присјетимо значаја који су они дали у стварању Републике Српске и опстанку српског народа на овим просторима - рекао је Катић.

У Храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци служени су литургија и помен погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.

Фото: СРНА

Предсједник Градске борачке организације Градишка Милован Гагић рекао је да је слава Борачке организације прилика да још једном помену погинуле саборце и на славском ручку угосте представнике установа и организација са којима сарађују.

У Храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу данас су служени литургија и парастос погинулим борцима.

Фото: СРНА

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић служио је помен за погинуле борце Војске Републике Српске, те им одао захвалност, истичући да се бол и туга породица не могу умањити, али да сјећање на њих треба да остане трајно.

Представници Борачке организације и општине положили су вијенце код спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, након чега су у просторијама ове организације уприличени обред ломљења славског колача и славски ручак.