latinica  ћирилица
09/11/2021 |  14:11 ⇒ 17:01 | Аутор: sputniknews.com

Путин и Лукашенко о ситуацији на бјелоруској граници

Предсједници Русије и Бјелорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко разговарали су телефоном о новонасталој ситуацији на граници између Бјелорусије и Пољске због прилива миграната.
Лукашенко и Путин (фото: Sputnik / Михаил Воскресенский) -
Лукашенко и Путин (фото: Sputnik / Михаил Воскресенский)

- Предсејдници су разговарали о ситуацији с мигрантима на бјелоруско-пољској и бјелоруско-литванској граници - саопштено је из Кремља без изношења детаља.

Према бјелоруским медијима, посебна пажња посвећена је суровом понашању пољске стране према цивилима.

Такође је констатовано да посебну забринутост изазива нагомилавање пољских снага на граници.

Подсјетимо, велика колона миграната са Блиског истока и из Африке упутила се јуче ка Пољској.

Око 2.000 њих намјеравало је да уђу у ту земљу, али су их у томе спријечили пољска војска и снаге безбједности, као и ограда која је подигнута на граници.

Ситуација је на моменте била веома напета, а мигранти су у више наврата покушали да на силу савладају ограду. Ноћ су провели на граници у логору који су ту направили.

Литванија, Летонија и Пољска у посљедње вријеме говоре о све већем броју илегалних миграната које приводе на граници са Бјелорусијом, оптужујући Минск да је покретач кризе.

Минск то одлучно демантује, а бјелоруски предсједник Александар Лукашенко раније је напоменуо да Минск више неће ограничавати прилив илегалних миграната у земље Европске уније, јер због санкција Запада "за то нема ни новца ни снаге".