latinica  ћирилица
10/11/2021 |  09:03 ⇒ 09:05 | Аутор: РТС

Лов на лажне зелене сертификате - како их препознати и које су казне?

Европске полиције су прије два дана откриле мрежу које фалсификују зелене сертифакате. И у Србији Комунална милиција проналази лажне ковид пропуснице. Како их препознаје и какве су казне за оне који их имају?

Сви они који послије 20.00 часова у Србији желе да уђу у било који угоститељски објекат морају да обезбиједе сертификат о томе да су примили вакцину, да су прележали ковид или да имају негативан резултат ПЦР тестирања.

Изгледа да се некима учинило да може и другачије, па су фалсификовали потврду.

- Установили смо то тако што нам је указао ковид редар да му је нешто сумњиво. Извршили смо легитимисање лица, прегледом личне карте и ковид сертификата и установили смо да је то ковид сертификат сасвим друге женске особе. Приликом провјере видјели смо и разлике у презимену и матичном броју, QР код је био исправан, али се водио на друго лице - каже Предраг Антовић из Комуналне милиције.

Овакви случајеви у Србији су ријетки, али у Европи нису.

Полицијске службе у Француској, али и другим европским државама, откриле су неколико мрежа које фалсификују потврде тако што у вакциналну књижицу уписују да је особа добила вакцину против Ковида-19 или издају дигитални сертификат као доказ о вакцинисању или негативном тесту.

Србијански зелени сертификат прилично је заштићен од оваквих злоупотреба, а ако до њих и дође, лако их је уочити.

Грађани прије свега, морају бити регистровани на порталу електронске управе гдје ће оставити своје податке и број личне карте, што потврђује идентитет сваке особе.

- Начин како штитимо дигитални зелени сертификат је уз помоћ електронског печата који се налази на сертификату и трећи начин QР код и четврти начин је да је сваки зелени сертификат валидан уз одређени лични документ, што значи да инспектори на терену могу да затраже и личну карту када провјеравају валидност сертификата - навео је Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

На питање зашто је у Европи лакше фалсификовати зелени документ него у Србији, у е-Управи кажу:

- Европа користи мобилну апликацију у којој чува европске сертификате и они се доста разликују од нашег система. Наш систем је у онлајн режиму. У сваком тренутку се провјеравају све базе података. ЕУ се због величине и комплексности опредијелила за офлајн режим и то даје могућност да се злоупотријеби та мобилна апликација - објашњава Јовановић.

Грађани Србије који ових дана путују у иностранство, са зеленим сертификатом могу да уђу у било коју земљу Европе, али је за улазак у њихове ресторане, галерије, тржне центре и друге институције потребан такозвани ЕУ ковид сертификат, са којим сертификат из Србије, за сада, није усклађен.

Ипак, то неће дуго трајати. Србија у најскорије вријеме очекује одлуку Европске комисије којом ће бити признати њени сертификати, па је вјероватно да ће грађани Србије најкасније од 15. новембра моћи слободно да се крећу и у затвореном у земљама Европске уније.